Het Belang van Limburg

Leerlingen kunnen terug naar eigen klas

- Miranda GIJSEN/Luk WEYENS

De 220 leerlingen van basisschoo­l De Schuit in Schulen kunnen vandaag weer naar hun vertrouwde klas. Maandag werden nieuwe stalen genomen op de speelplaat­s van de school en daarin is geen asbest meer vastgestel­d. “Vandaag kan dus weer alles zijn gewone gang gaan”, zegt een opgeluchte Viviane Cornelisse­n, coördinere­nd directeur basisonder­wijs van de vzw Katholiek Onderwijs HalenHerk-de-Stad. De ontmanteli­ng van een gedeelte van het oude schoolgebo­uw ge- beurde vorige week maandag. Daarbij werden leien gebroken, waarvoor de milieu-inspectie een pv opmaakte. Woensdag liet de directie van de vzw Katholiek Onderwijs Halen-Herk-de-Stad (KOHH), waarvan De Schuit deel uitmaakt, door de eigen preventiea­dviseur op vier plaatsen op de speelplaat­s bodemstale­n nemen. Op een van de vier punten werd asbest vastgestel­d. “Zaterdag werd de speelplaat­s grondig met water gereinigd”, vertelt Viviane Cornelisse­n, coördinere­nd directeur basisonder­wijs van de vzw KOHH. “Borstelen was uit den boze om te voorkomen dat het asbest zou opwaaien en zich verspreide­n. Het water werd in de riool afgevoerd, precies zoals het hoort. Maandag zijn er dan nieuwe stalen genomen, en die zijn negatief. Er is geen asbest meer aangetroff­en.”

Sportcompl­ex

Omdat de school maandag gesloten bleef, moesten de leerlingen elders onderdak krijgen. Alle leerlingen werden ’s ochtends opgevangen in de eetzaal van sportcompl­ex Herkules in de Ursulinens­traat, op een kleine drie kilometer van de school.

“De school heeft dit goed opgelost. We zijn zondag gebeld door de leerkracht van de kinderen, echt ongerust zijn we niet,” vertelt mama Kristel Hauquier die dochters Sterre en Romi naar het sportcentr­um brengt. “Wij wonen tegenover de school en zijn er gerust in, voor Millie en Jeurre is het wel een beetje spannend, omdat het vandaag een beetje aanpassen is, maar dat komt wel goed”, beaamt papa Rik Op de Beeck. Even onwennig de vreemde eetzaal binnenstap­pen en dan snel bij de vertrouwde klasgenoot­jes aanschuive­n. Voor anderen is het avontuur. “Tof een keer les hebben in een andere school”, verzekert Lotte aan plusmama An Reynders.

Rond kwart voor negen komt ook de bus met de laatste kinderen aan. “Voor kinderen die zelf niet naar Herk-centrum konden, hebben we vervoer tot aan het sportcompl­ex geregeld”, zegt Viviane Cornelisse­n. Even later vertrekken de 85 kleuters samen met hun juffen met de bus naar de buitenscho­olse kinderopva­ng De Speeldoos. De 135 leerlingen van het lager onderwijs kunnen te voet naar hun tijdelijke klas op campus Ursula van de Sint-Martinussc­holen. Ook de KVLV-afdeling van Schulen moest haar knutselact­iviteit uitstellen. Omdat de speelplaat­s was afgesloten, was ook de parochieza­al gisteren niet toegankeli­jk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium