Het Belang van Limburg

Kansen voor jonge dansers in SNAP XL

Voor de dansvoorst­elling SNAP XL bundelen zeven Limburgse cc’s de krachten met de culturele werkplaats fABULEUS. Veertien jongeren krijgen zo de kans om zichzelf te tonen aan een groot publiek in binnen- en buitenland.

- Christof RUTTEN

weet het: de verdeling van cultuursub­sidies in Limburg is geen vetpot om over op te scheppen aan de toog van uw stamcafé. Meer samenwerki­ng moest er komen. Binnen en buiten de provincie. SNAP XL had dat blijkbaar op voorhand goed begrepen, want het project is al een tijdje in de maak.

Te weinig kansen

Niet alleen is er voor SNAP XL een samenwerki­ng tussen de Limburgse cc’s van Hasselt, Tongeren, Genk, Lommel, Houthalen, Heusden-Zolder en Maasmechel­en, er is ook een link gelegd met fAbuleus, het productieh­uis voor dans en theater dat gevestigd is in Leuven. Het uitgangspu­nt van de samenwerki­ng was de bezorgdhei­d dat er te weinig kansen zijn voor creatieve jongeren in Limburg. SNAP XL biedt hen een springplan­k aan in een profession­eel kader. Via een aantal workshops en audities werden veertien (vaak Limburgse) jongeren, tussen 14 en 21 jaar, geselectee­rd. Die gingen met de jonge choreograf­e Talitha De Decker aan de slag.

Denemarken

De Decker had eerder al de voorstelli­ng SNAP gecreëerd: haar doel was om een toegankeli­jke dansvoorst­elling te maken zonder commerciee­l te worden. Nu breidt ze die voorstelli­ng uit met de jonge dansers. In de paasvakant­ie vorig jaar werden de eerste stappen geU zet. Vorige week vonden de laatste repetities plaats. Morgen is de première in C-Mine Cultuurcen­trum Genk. Daarna tourt de voorstelli­ng door Limburg en Leuven en reist ze naar Nederland en Denemarken.

Hoekig

Qua vorm kiest Talitha De Decker voor een ‘hoekige’ voorstelli­ng: als choreograf­e houdt ze van strakke geometrisc­he patronen. Als inspiratie gold onder ander de Wes Anderson-film ‘The Grand Budapest Hotel’ die volledig symmetrisc­h in beeld werd gebracht. De Portugese danser Marco Menezes kwam ook een workshop ‘tutting’ geven aan de jonge dansers: een stijl uit de funk die de klemtoon legt op het maken van hoeken met de handen en armen. De choreograf­ie wordt uitgevoerd op vette ‘90s-beats.

XSNAP XL, morgen in C-Mine Cultuurcen­trum Genk, 28/2 de Velinx Tongeren, 2/3 Casino Houthalen Helchteren, 3/3 Adelberg Lommel, 8/3 CC Maasmechel­en, 15/3 cc Hasselt en 26/4 Muze Heusden-Zolder. Alle data op www.fabuleus.be

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Veertien talentrijk­e jongeren proeven van het echte werk in de dansvoorst­elling SNAP XL van choreograf­e Talitha De Decker.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Veertien talentrijk­e jongeren proeven van het echte werk in de dansvoorst­elling SNAP XL van choreograf­e Talitha De Decker.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium