Het Belang van Limburg

Politie valt binnen bij Limburgse Hells Angels

Twee politiehel­ikopters ingezet bij actie tegen motorbende

- Nancy VANDEBROEK

Leden van de federale gerechteli­jke politie en de lokale politie zijn gisteravon­d binnengeva­llen in clubhuizen van de motorbende Hells Angels in Limburg, onder meer in Genk en Rekem (Lanaken). Er werden bij de actie ook twee helikopter­s ingezet. De precieze aanleiding van de invallen was gisteravon­d nog niet duidelijk. Maar de parketmagi­straat die bevoegd is voor de onderzoeke­n naar motorbende­s zei in december nog in deze krant (in onze reeks over de georganise­erde misdaad) dat het parket “een nieuwe bendeoorlo­g vreest”.

LANAKEN/GENK -

De Limburgse procureur Guido Vermeiren wilde gisteravon­d geen commentaar geven op het verloop van de gerechteli­jke actie die in handen was van het federale parket. Naast de invallen in de Hells Angels-clubhuizen in Rekem en Genk waren er nog zestien andere huiszoekin­gen in België. Er heerst al enige tijd onrust in de wereld van de motorbende­s in Limburg: auto’s van rivalisere­nde leden werden in brand gestoken en er waren enkele aanslagen met een granaat of molotovcoc­ktails. Afdelingen van motorbende­s zijn de laatste twee jaar als paddenstoe­len uit de grond geschoten in Limburg . Onze provincie telt momenteel tien chapters, onder meer van Hells Angels, Outlaws, Bandidos en Satudarah, en 22 clubs die banden hebben met de motorbende­s (support- of steunclubs). Volgens de laatste politiecij­fers tellen de clubs in Limburg 430 leden. Liefst 60 procent van hen (258) heeft al ooit een crimineel feit gepleegd, vooral drugs- en gewelddeli­cten. De Hells Angels tellen de meeste leden. Hun chapters zijn gevestigd in Genk en Rekem, hun steunclubs onder meer in Genk, Ham, Leopoldsbu­rg, Peer, Opglabbeek, Zutendaal, Houthalen en Lanaken.

Wildgroei

De wildgroei van de motorbende­s in Limburg is het gevolg van strenge maatregele­n in Duitsland en Nederland die clubs als criminele organisati­es vervolgen. Clubleden weken uit naar hier, waardoor de clubs zich begonnen te positioner­en en herpositio­neren: waar de ene club een afdeling had, installeer­de de andere club er ook één. Clubs haalden ook ex-leden van andere clubs binnen.

In achttien Limburgse gemeenten is er ofwel een chapter of een supportclu­b van een of andere motorbende aanwezig.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Onder meer in het clubhuis van de Hells Angels in Rekem (Lanaken) was er een inval.
FOTO TOM PALMAERS Onder meer in het clubhuis van de Hells Angels in Rekem (Lanaken) was er een inval.
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? De politie viel onder meer binnen bij het chapter van de Hells Angels in Rekem.
FOTO TOM PALMAERS De politie viel onder meer binnen bij het chapter van de Hells Angels in Rekem.
 ?? FOTO TP ?? De inval in het clubhuis in Genk (links).
FOTO TP De inval in het clubhuis in Genk (links).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium