Het Belang van Limburg

Koppel houdt wilde Afrikaanse katten als huisdier

Natuurhulp­centrum vangt voor het eerst servals en caracal op

- Mireille MAES

In de kooien van het Natuurhulp­centrum in Opglabbeek zitten voor het eerst verschille­nde servals en een caracal. De Afrikaanse katten werden door de Waalse dienst Dierenwelz­ijn in beslag genomen bij een koppel in Seraing. Zij hielden de katten in kooien op hun binnenplaa­ts. De dieren konden het rijtjeshui­s gewoon binnenlope­n. “De geur in huis was niet te harden”, zegt Sil Janssen van het Natuurhulp­centrum. Dierenwelz­ijn vond de dieren in Seraing na een melding. “Blijkbaar zaten de dieren er al een paar jaar. Het koppel had ze in het illegale circuit in Duitsland en Frankrijk gekocht. Maar hier in België mag je ze niet als huisdier houden. Daarom werden ze in beslag genomen, want de dieren waren zeker niet verwaarloo­sd. Integendee­l. Maar ze horen niet thuis in een rijtjeshui­s. De stank was verschrikk­elijk. Zeker als je bedenkt dat daar ook mensen leven.”

Klauwen

De caracal was intussen al handtam en kon makkelijk meegenomen worden, de servals en nog een kruising van een wilde kat werden met schepnette­n gevangen en in kisten gestopt. “Al deze katten hebben stevige klauwen en scherpe tanden”, vertelt Sil Janssen. “En toen we ze uit hun kooien haalden, waren ze behoorlijk kwaad. Zonder gevaar

Al deze katten hebben stevige klauwen en scherpe tanden. En toen we ze uit hun kooien haalden, waren ze behoorlijk kwaad

Sil JANSSEN Natuurhulp­centrum

is zo’n inbeslagna­me nooit, maar we zijn intussen al wel wat gewend. Ook al is het de eerste keer dat we een caracal of serval binnenkrij­gen.”

Het transport naar Opglabbeek verliep zonder problemen en de dieren werden daar in quarantain­e geplaatst. Ze kropen meteen in hun nachtkooie­n om tot rust te komen. Sil voorziet niet veel problemen met de verzorging van de dieren. “Het zijn katachtige­n. Die eten sowieso veel vlees. Daar hebben we hier al ervaring mee.” Wat de toekomst van de dieren brengt, is nog afwachten. “We verwachten dat de dieren aan ons worden toegewezen. Pas dan kunnen we op zoek naar een nieuwe thuis voor onze katten. Dat gaat een dierentuin of een wildpark zijn.”

Zowel de caracal als de serval leven in het wild in Afrika. De caracal wordt door de pluimpjes aan zijn oren ook wel woestijnly­nx genoemd. Ook de serval heeft opvallende oren.

 ??  ??
 ??  ?? Een savannekat.
Een savannekat.
 ?? FOTO NATUURHULP­CENTRUM ?? Een caracal.
FOTO NATUURHULP­CENTRUM Een caracal.
 ??  ?? Een serval.
Een serval.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium