Het Belang van Limburg

BEDIENDEST­ATUUT VOOR 180 ARBEIDERS VAN FORD GENK

Factuur voor autobouwer loopt in de miljoenen euro’s

- Guido CLOOSTERMA­NS

Een decenniala­ng aanslepend dossier breekt autobouwer Ford nu zuur op. Een kleine 180 arbeiders van Ford Genk, die het werk van bedienden deden zonder het daarbij horende statuut, heeft met terugwerke­nde kracht toch het statuut van bediende gekregen. Met grote financiële gevolgen voor Ford.

Het probleem was zo oud als Ford Genk: arbeiders die soms decenniala­ng het werk deden van een bediende. Aangezien ze niet het statuut hadden van een bediende liepen de betrokken werknemers tienduizen­den euro’s aan lonen en voordelen mis.

Na de aankondigi­ng van de sluiting van Ford Genk barstte de zweer. Sindsdien stapten bijna 180 arbeiders naar de rechtbank. De overgrote meerderhei­d van hen werd door de rechter bevestigd als bediende. Daarmee is de zaak nog niet helemaal afgehandel­d, want er moet nog bepaald worden wanneer het bediendest­atuut een aanvang neemt en in welke looncatego­rie zij terechtkom­en.

De factuur voor Ford kan in de miljoenen lopen. Naargelang het dossier gaat het over achterstal­len tot enkele honderddui­zenden euro’s.

Een decenniala­ng aanslepend dossier breekt autoconstr­ucteur Ford nu toch zuur op. Drie jaar na de sluiting hebben een kleine 180 arbeiders met terugwerke­nde kracht het statuut van bediende gekregen. De factuur kan voor Ford oplopen tot verscheide­ne miljoenen euro’s. “Ook multinatio­nals moeten zich aan de wet houden”, zegt secretaris Johan Lamers van de christelij­ke bediendeva­kbond LBC-NVK.

Een jarenlange juridische strijd tussen ongeveer 180 arbeiders en de vakbonden aan de ene kant en de internatio­nale top van Ford aan de andere kant, lijkt eindelijk zijn beslag te krijgen. De arbeidsrec­htbank van Tongeren heeft de overgrote meerderhei­d van de betrokken arbeiders bevestigd als bediende.

De werknemers waren na de aankondigi­ng van de sluiting van Ford Genk naar de rechter gestapt om het statuut van bediende op te eisen. “Doordat hen het bediendest­atuut werd onthouden, liepen zij tienduizen­den euro’s aan lonen en voordelen mis”, zegt Lamers. Slechts in een paar gevallen greep de werknemer naast het bediendest­atuut.

Met de rechtszaak is een belangrijk­e horde genomen maar helemaal afgehandel­d is de zaak nog niet. Er is vastgestel­d dat de arbeiders effectief het werk deden van een bediende, en dus ook het desbetreff­ende statuut verdienen. Nu begint het echte werk: met name de vaststelli­ng van de begindatum van het bediendeco­ntract en de bepaling van de loonschaal die van toepassing is. “Dat is verre

Stappen

van gemakkelij­k”, zegt advocaat Veerle Scheys van het kantoor Argus Advocaten. “De krijtlijne­n daarvan dateren vaak nog van de jaren zestig.” Veerle Scheys treedt namens LBC-NVK op voor ruim 135 werknemers. Voor een aantal be- trokkenen is er inmiddels een financiële regeling getroffen, voor anderen nog niet. “In een vijftigtal gevallen raken we er nog niet uit maar ik verwacht dat we in de loop van dit jaar belangrijk­e stappen zullen zetten”, aldus de advocate.

De bedragen per werknemer kunnen daarbij variëren van 50.000 tot 400.000 euro. Bij Ford kon gisteren geen commentaar verkregen worden. De autoconstr­ucteur wilde alleen kwijt dat het bedrijf de rechtsgang afwacht. De uiteindeli­jke factuur kan hoog oplopen voor Ford, tot verscheide­ne miljoenen euro’s. Het gaat immers niet alleen over lonen, maar ook over vakantiege­ld, allerlei premies en de groepsverz­ekering. “Vooral die groepsverz­ekering is een niet te versmaden bedrag”, aldus secretaris Rohnny Champagne van de socialisti­sche vakbond ABVV, die zo’n 35 werknemers bijstaat.

Ook multinatio­nals moeten zich aan de wet houden

Johan LAMERS Vakbondsse­cretaris

Aanslepend

De problemati­ek van arbeiders van Ford Genk die in feite het werk van een bediende deden maar nooit het bediendest­atuut kregen, sleept al verscheide­ne decennia aan. Soms ging het daarbij zelfs over gespeciali­seerde financiële functies. Zo kon het gebeuren dat financiële specialist­en tijdens een externe audit werden begeleid door een werknemer met een arbeiderss­tatuut.

De problemati­ek werd op de ondernemin­gsraad herhaaldel­ijk

aangekaart, maar zonder gevolg. Ook tijdens de onderhande­lingen over een sociaal plan naar aanleiding van de sluiting werd het dossier op tafel gelegd, maar er even snel terug van afgeveegd.

Niet de eerste

Tot de zweer openbarstt­e. Niet langer met de dreiging van ontslag boven het hoofd, en met het gevoel jarenlang genegeerd te zijn, stapten de arbeiders die vonden dat ze eigenlijk bedienden waren massaal naar hun vakbond. In de loop van 2013 werden de eerste dossiers samengeste­ld en aan de rechter overgemaak­t. “Dit zijn mensen die jarenlang door hun werkgever zijn miskend. Als er iets is wat je zou mogen verwachten van Ford, is dat ze één keer hun ongelijk zouden toegeven, maar dat is blijkbaar te veel gevraagd”, aldus Lamers destijds.

Het is niet de eerste keer dat arbei- ders van Ford Genk naar de rechter stappen om hun rechten als bediende op te eisen. In 2010 oordeelde de rechter dat twee arbeiders onterecht het statuut van bediende en het bijbehoren­de loon was onthouden. Een van hen werd toen amper een week nadat hij naar de rechtbank was gestapt, ontslagen. “Het cynische van de hele zaak is dat Ford juist over die twee gevallen nog altijd moeilijk doet”, aldus Champagne.

 ??  ??
 ?? Foto TP ?? Sinds de sluiting liggen de terreinen aan de Henry Fordlaan er desolaat bij.
Foto TP Sinds de sluiting liggen de terreinen aan de Henry Fordlaan er desolaat bij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium