Het Belang van Limburg

HEISA OVER WK-LIED

Sponsors lusten seksistisc­he rapper niet

- Myrte DE DECKER

HASSELT - De sponsors van de Voetbalbon­d eisen overleg over rapper Damso, de leverancie­r van het officiële Rode Duivels-lied voor het WK. Daarmee reageren ze op een oproep van de Vrouwenraa­d, die alarm sloeg omdat de rapper bekendstaa­t om zijn vrouwonvri­endelijke teksten die ook geweld promoten. “Respect en gendergeli­jkheid zijn kernwaarde­n van onze bedrijven. En ook de Voetbalbon­d moet die boodschap uitdragen.” Als Damso het officiële Rode Duivels-lied mag maken, dan moeten de sponsors hun samenwerki­ng met de Koninklijk­e Belgische Voetbalbon­d (KBVB) herbekijke­n. “Zijn teksten staan bol van afkeer, minachting en verbaal geweld tegenover vrouwen”, zegt de Vrouwenraa­d in een open brief. “Door voor Damso te kiezen, geven ze echter het foute signaal dat seksisme wél oké is.”

Na Stromae in 2014 en Dimitri Vegas & Like Mike in 2016, stelde de Voetbalbon­d zelf de Brusselse rapper voor als leverancie­r van de WK-hymne. William Kalubi (25) – zoals Damso echt heet – werd geboren in Congo, maar woont in België sinds hij negen is. In Wallonië en vooral Frankrijk is hij waanzinnig populair. Zijn laatste album, ‘Ipséité’, kreeg in België een gouden plaat (meer dan 10.000 verkochte exemplaren) en in Frankrijk vier keer platinum (meer dan 400.000 exemplaren).

Vrouwen en mannen gelijk

Zijn aanhang is groot en die stoort zich duidelijk niet aan de inhoud van zijn liedjes. De Vrouwenraa­d des te meer. Omdat een eerdere oproep aan het adres van de KBVB op een koude steen valt, richt de raad zich nu tot de spon- sors. Met succes, zo blijkt. Onder meer AB Inbev, ING, Bes- ix en Proximus zitten verveeld met de heisa. Zij vragen dringend een overleg met de KBVB om de situatie uit te klaren. “Respect, gendergeli­jkheid en vrouwenrec­hten zijn kernwaarde­n van onze bedrijven. Als trouwe sponsors gaan we ervan uit dat de Belgische Voetbalbon­d die waarden deelt”, klinkt het.

“Als een van de meest sekseneutr­ale merken ter wereld hechten wij het grootste belang aan diversitei­t en inclusie”, zegt Laura Brems van Coca-Cola. “Wij sponsoren de Koninklijk­e Belgische Voetbalbon­d omdat voetbal ook in ons land mensen samenbreng­t en op die manier goed bij de waarden van ons merk past. We nemen deze opmerking dus heel serieus.” Hetzelfde geluid bij supermarkt- keten Carrefour: “Mannen en vrouwen worden op een gelijke manier bij Carrefour België behandeld. Carrefour België trekt die politiek ook op sportief vlak door. Zo sponsoren wij niet alleen het mannelijke nationaal elftal, maar zijn wij ook de voornaamst­e partner van de Red Flames. Wij hebben onze bezorgdhed­en weken geleden al aan de Voetbalbon­d gemeld.”

Ook staatssecr­etaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) reageerde gisteren op de heisa in ‘Van Gils & Gasten’ op Eén. “Dit is vrouwonvri­endelijk. Ik kan mij niet voorstelle­n dat de Voetbalbon­d de Rode Duivels hieraan wil verbinden”, aldus de Genkse politica. “Ik ga ervan uit dat men dit plan zal afvoeren, want dit is niet oké.”

Niet de eerste keuze

Bij de Voetbalbon­d zelf begrijpen ze de hetze niet. “Het lied wordt pas in april voorgestel­d”, zegt woordvoerd­er Stefan Van Loock. “Wij controlere­n de tekst en hebben het laatste woord. Damso is door onze muzikale partner Universal Music zelf naar voren geschoven. Hij past heel goed bij onze huidige generatie spelers.” Op Instagram staan onder meer foto’s van Rode Duivels Eden Hazard en Michy Batshuayi die de rapper flankeren. Nochtans was Damso niet de eerste keuze van de Voetbalbon­d. Die andere Brusselse hiphopsens­atie Roméo Elvis maakte eind vorig jaar bekend dat de bond eerst bij hem polste. “Zoiets is een mediacircu­s”, verklaarde hij. “Ik zou een rolletje moeten spelen. Dat zie ik mezelf niet doen.” De Vrouwenraa­d stelt zelf de Antwerpse rapster Coely voor.

Respect, gendergeli­jkheid en vrouwenrec­hten zijn kernwaarde­n van onze bedrijven. Als trouwe sponsors gaan we ervan uit dat de Voetbalbon­d die waarden deelt

Sponsors Voetbalbon­d

 ??  ??
 ?? FOTO INSTAGRAM ?? Damso poseert met Rode Duivels Eden Hazard en Michy Batshuayi.
FOTO INSTAGRAM Damso poseert met Rode Duivels Eden Hazard en Michy Batshuayi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium