Het Belang van Limburg

N-VA en de prins

- Door Yves Lambrix

Al maanden woedt er een politieke discussie over het bezoek van prins Laurent op 18 juli aan een receptie op de Chinese ambassade in Brussel. De prins had immers nagelaten om voorafgaan­d toestemmin­g te vragen aan de regering. Omdat dit niet de eerste keer was, besliste de ministerra­ad om hem een sanctie te geven: voor 2018 zou hij 15 procent van zijn dotatie verliezen, of 47.100 van zijn 314.000 euro. Het is de eerste keer sinds de wet van 2013 over de nieuwe dotatiereg­eling dat dit gebeurt.

Na overleg met de fractielei­ders en juridisch advies van een gerenommee­rd advocatenk­antoor legt Kamervoorz­itter Siegfried Bracke (N-VA) vandaag op de conferenti­e van voorzitter­s een voorstel op tafel over de manier waarop Laurent zal worden gehoord. Want de wet van 2013 zegt dat de betrokkene moet worden gehoord, evenwel zonder te zeggen door wie. Laurents vraag om een openbare zitting wordt niet ingewillig­d. Wel mag de prins zich binnenkort gaan verdedigen in een bijzondere Kamercommi­ssie achter gesloten deuren. De dertien Kamerleden in die commissie hebben allen een geheimhoud­ingsplicht en zullen beslissen bij geheime stemming. Daarna doet de plenaire vergaderin­g dat, eveneens bij geheime stemming, over. Ondanks het officiële karakter van deze speciale zitting staat de uitkomst nu al vast: de zelfverkla­arde Calimero van ons koningshui­s zal worden gestraft. Of dacht u echt dat de parlements­leden van N-VA, CD&V, Open Vld en MR hun eigen regering zullen terugfluit­en?

Dit neemt niet weg dat het voorstel-Bracke een heel leuke passage bevat. Omdat hij als Kamervoorz­itter moet toezien op een sluitende juridische procedure stelt Bracke voor dat “de politieke fracties er bij de samenstell­ing van de commissie op toezien dat het onpartijdi­gheidsbegi­nsel wordt nageleefd”. Hij vraagt de fracties dat ze geen leden voordragen die zich in de pers al hebben uitgelaten over het gedrag van de prins. We zijn dus reuzebenie­uwd wat N-VA gaat doen. Stuurt ze drie brave, volgzame zielen waardoor ze resoluut voor een juridisch onderbouwd­e sanctie gaat en haar eigen Kamervoorz­itter een vlekkeloos verloop gunt? Of stuurt ze drie monarchieh­aters à la Peter Buysrogge die geen kans onbenut laten om de prins in zijn onderhemd te zetten? In dit laatste geval riskeert N-VA dat Laurents advocaat om wraking vraagt, waardoor de procedure een nog grotere vaudeville dreigt te worden. Eén zaak is nu al duidelijk: wie stiekem had gehoopt dat Laurent door deze reprimande in het gareel zou gaan lopen, is eraan voor de moeite. Daarvoor zijn de onduidelij­kheden in de wet van 2013 te groot. Daarvoor is prins Laurent te zeer een caractérie­l die alleen al voor de spektakelw­aarde lonkt naar het Europees Hof van de Rechten van de Mens.

Stuurt N-VA drie brave, volgzame zielen naar de commissie-Laurent of kiest ze voor drie monarchieh­aters à la Peter Buysrogge?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium