Het Belang van Limburg

Servië en Kosovo weigeren om uw klok juist te zetten

-

De kwestie rond de digitale klokken die achterlope­n, zwelt aan tot een internatio­naal politiek conflict. De schuldigen, Kosovo en Servië, weigeren geld op tafel te leggen om het probleem aan te pakken.

BRUSSEL -

De digitale klokken in Europa lopen intussen al bijna 6 minuten achter (gisteravon­d stond de teller op 5 minuten 48 seconden). Het probleem is te wijten aan een ruzie tussen de Serviërs en de Kosovaren die maar niet opgelost raakt. “De klokjes in uw radiowekke­r, oven of microgolfo­ven doen een beroep op de frequentie van het elektricit­eitsnet”, zegt Claire Camus van Entso E, de vereniging van de Europese netbeheerd­ers. “Dat net is Europees: van Spanje tot Turkije, van Polen tot Nederland. En de frequentie moet overal 50 hertz zijn. Maar de afgelopen weken was dat 49,9 hertz. En dat doet de klokken trager lopen in heel Europa.” Maandag klonk het nog dat het probleem “ergens in Zuidoost-Europa” lag en “eerstdaags” opgelost zou zijn. Maar het overleg mislukte, zegt Entso E. “Het zijn generatore­n in Kosovo en Servië die te weinig elektricit­eit leveren. Maar er is een politiek conflict, waardoor geen van beide landen iets wil doen.”

Kijk op uw smartphone

Om de klokken weer “op snelheid” te krijgen, moet een tijdlang iets meer elektricit­eit op het net worden gebracht, om de frequentie net boven de 50 hertz te krijgen. Maar dat kost geld. Door de opgebouwde achterstan­d zitten we ondertusse­n aan miljoenen euro’s. “Het conflict blokkeert alles”, zegt Camus. “Europa moet dringend optreden, anders lopen we meer achterstan­d op.” En wordt op tijd komen steeds moeilijker. De EU-commissari­s voor Energie Miguel Arias Canete gaat nu bemiddelen tussen de Serviërs en Kosovaren. De beste raad intussen? Kijk op uw smartphone of polshorlog­e, want die hebben geen last van de achterstan­d. “Als we Kosovo en Servië zover krijgen om het probleem op te lossen, zal het trouwens nog enkele weken duren voor alles weer normaal is”, zegt Camus.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium