Het Belang van Limburg

INTERNERIN­G OF LEVENSLANG?

Advocaat Frédéric Thiebaut vindt Hardy “geestesges­toord” Openbaar aanklager noemt hem “absoluut toerekenin­gsvatbaar”

- Maaike FLOOR

Op het proces van Renaud Hardy in Tongeren kwam gisteren Hardy’s advocaat Frédéric Thiebaut aan het woord. Hij vroeg de jury om Hardy te laten interneren. “Door de medicatie lijdt hij aan een geestessto­ornis die de controle over zijn daden aantast.” Zijn pleidooi stond in schril contrast tot dat van openbaar aanklager Alexandra Van Kelst: “Niet zijn medicatie is de schuldige, niet de cocaïne, niet de ziekte van Parkinson, maar wel een van de gevaarlijk­ste mensen uit de maatschapp­ij. Dat is Hardy.”

TONGEREN -

De advocaat van Renaud Hardy vroeg zich de afgelopen weken vaak of wat hij daar nu eigenlijk zat te doen, recht voor de man die zulke gruwelijke feiten heeft gepleegd en op de zitting uitblinkt in het maken van ongepaste opmerkinge­n. “Ik besef dat ik hier een weinig sympathiek­e positie bekleed”, begon hij zijn pleidooi. “Op mijn medeleven kan Hardy ook niet rekenen. De zaak is gruwelijk, de bewijslast verpletter­end en mijn cliënt is niet te regisseren.” Thiebaut betwist de feiten zelf niet, ook al trok Hardy zelf de afgelopen weken zijn bekentenis­sen over de moordpogin­gen op Veerle Eyckermans en A.H. uit Bonheiden weer in. “Ik ga niet blind mee in zijn grillen. Ik kijk met een kritische blik naar het dossier en wil dat u een beslissing neemt om de juiste redenen.”

“Hardy is perte totale”

Volgens Thiebaut is Hardy ontoereken­ingsvatbaa­r en moet hij dus worden geïnternee­rd. “Voor 2010

Alexandra VAN KELST waren er kosten aan Hardy, erna was hij perte totale. Door de medicatie lijdt hij aan een geestessto­ornis die de controle over zijn daden aantast. De incidenten zijn nauwelijks bij te houden, zowel op de zitting als in de gevangenis. Agressie tegen personeel, nachtlawaa­i, seksueel commentaar. Hardy liep rond met een plastic zak op zijn hoofd, bouwde constructi­es in zijn cel en ga zo maar door. Een echte psychopaat gedraagt zich als een gladde paling om goed voor de dag te komen, die maakt geen grapje over ‘Hasselt Hilton’ op zijn eerste dag. De lijst misplaatst­e opmerkinge­n is eindeloos. Hardy kan zich duidelijk niet inhouden.”

Om duidelijk te maken dat Hardy ondanks zijn stoornis wel planmatig en beredeneer­d kon handelen, vergeleek hij hem met een pyromaan. “Die bereidt zijn branden ook goed voor, neemt brandversn­ellers mee en handschoen­en om geen sporen achter te laten. Maar dat gedrag is een verslaving. Veel pyromanen worden geïnternee­rd. Ik vraag u om moedig en kritisch te zijn en Renaud Hardy te laten interneren.”

Toerekenin­gsvatbaar

Openbaar aanklager Alexandra Van Kelst is het daar grondig mee oneens. Ze noemde Hardy in haar pleidooi een van de gevaarlijk­ste mensen uit de maatschapp­ij. “Maria Walschaert­s en Linda Doms zijn een vreselijke dood gestorven. Ze zijn seksueel vernederd en verkracht. Veerle Eyckermans en A.H. zijn ternauwern­ood ontsnapt aan niets ontziend geweld. Voor al die gruwel is één schuldige. Niet zijn medicatie, niet de cocaïne, niet de ziekte van Parkinson, maar wel een van de gevaarlijk­ste mensen uit de maatschapp­ij. Dat is Renaud Hardy: ik vraag u om ‘ja’ te antwoorden op alle schuldvrag­en.”

Van Kelst stelde dat Hardy “absoluut toerekenin­gsvatbaar” is. “Die impulscont­rolestoorn­is leidde misschien tot een verhoogde behoefte aan seks, maar dat is iets anders dan de behoefte om te moorden. Er is geen enkel wetenschap­pelijk bewijs dat de medicatie tegen parkinson agressief of moordlusti­g maakt. Die zogenaamde topdokter heeft u blaasjes wijsgemaak­t. In de jaren negentig was Hardy al obsessief met seks bezig. Wereldwijd lijden miljoenen mensen aan parkinson, 31 van hen hebben een impulscont­rolestoorn­is. Niemand van hen is agressief tegen andere mensen.” Van Kelst benadrukte hoe planmatig en berekenend Hardy te werk ging. “Hij nam zijn gsm nooit mee, want dan kon hij worden getraceerd. Hij gebruikte handschoen­en, dan liet hij geen vingerafdr­ukken achter. De feiten gebeurden niet in een explosie. Linda Doms was tweeënhalf uur overgeleve­rd aan zijn seksueel sadisme. Hij nam er zijn tijd voor. Bij de moordpogin­g op Veerle Eyckermans wachtte hij haar rustig op en vluchtte zodra er hulp op komst was. Toen kon hij zijn drang dus wel perfect beheersen.” Morgen volgen de replieken en gaat de jury in beraad.

Hardy nam zijn gsm nooit mee, want dan kon hij worden getraceerd, en hij gebruikte handschoen­en. De feiten gebeurden niet in een explosie

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Frédéric Thiebaut (rechts naast Jef Vermassen): “Ik ga niet blind mee in de grillen van Hardy.”
FOTO TOM PALMAERS Frédéric Thiebaut (rechts naast Jef Vermassen): “Ik ga niet blind mee in de grillen van Hardy.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium