Het Belang van Limburg

The Lion King

-

We bekennen. Voor ons, journalist­en, is Open Vld een godsgesche­nk. Ook al leidt Iron Lady Gwendolyn Rutten de partij strakker dan menig voorganger, intrinsiek blijven de Vlaamse liberalen een Mexicaans leger waar gezag maar moeilijk wordt aanvaard. Iedereen heeft er een mening – liefst nog een andere – en ventileert die graag hard en luid. Open Vld, dat is een kruidige taco vol vrijheid, blijheid en goesting, gedresseer­d op een bedje van verantwoor­delijkheid, verdraagza­amheid en zelfredzaa­mheid. Dat er in de keuken enkele sneaky bastards rondlopen, zoals Sergio Herman pleegt te zeggen, maakt de taco extra pittig. Ook al lopen ze minder in de kijker, het zijn wel de mannen (en vrouwen) achter de potten die in grote mate het succes van een restaurant bepalen. Dat is in de politiek net zo. Als ‘t Blauwe Fornuis in de Brusselse Melsensstr­aat 34 goed draait, dan is dat zeker ook de verdienste van Mark Vanleeuw (foto). Mark wie? Juist! Als financieel en administra­tief directeur van Open Vld is de 45-jarige handelsing­enieur uit Herk-de-Stad een begrip in de partij. Amper 11 jaar oud haalt hij al deze krant, mét grote foto, als titelkampi­oen met de miniemen van Herk F.C.

Zes jaar later is het opnieuw prijs, als hij een groot welspreken­dheidstorn­ooi wint met zijn visie over het uitgaansle­ven van de jeugd. Het is die 16de maart 1990 dat de politieke carrière van de jonge Vanleeuw scheuten begint te krijgen. Gemeentera­adslid en eerste schepen in zijn eigen Herk, fractielei­der en voorzitter van de Limburgse provincier­aad, kabinetsse­cretaris en woordvoerd­er van ex-minister Jaak Gabriëls, adviseur en regeringso­nderhandel­aar van gewezen premier Guy Verhofstad­t… de blauwe bankier en huidig voorzitter van Open Vld Limburg is het allemaal geweest.

In sommige milieus spreekt men liever over The Lion King. We schrijven november 2002. De immer gemoedelij­ke minister Jaak Gabriëls vertrekt met een rist ondernemer­s op handelsmis­sie naar Zuid-Afrika en Namibië. Vanleeuw krijgt van zijn patron de opdracht om de tien meereizend­e politiek journalist­en onder controle te houden. Om niets aan het toeval over te laten verschijnt hij op de luchthaven van Zaventem in volledig beige safari-outfit. Na een hartelijke kennismaki­ng met enkele kratten Leffe, zou Vanleeuw zich de daaropvolg­ende tien dagen als een echte leider ontpoppen. Dat leiderscha­p, zijn welbespraa­ktheid, dossierken­nis en uitgebreid netwerk maken dat de man vandaag een van de machtigste Limburgers achter de schermen is. Of denkt u dat het toeval is dat hij als een van de weinigen zeer nauwe contacten onderhoudt met de MR? Idem voor zijn bestuursma­ndaten bij het machtige Limburgse klimaatbed­rijf Nuhma en de afvalinter­communale Bionerga?

In mei 2019 vindt opnieuw de moeder aller verkiezing­en plaats. Op hetzelfde moment zal het 25 jaar geleden zijn dat Disney zijn succesvoll­e animatiefi­lm ‘The Lion King’ uitbracht. Waarop wacht Patrick Dewael dus nog om zijn Simba prominent op het Limburgse kiesvee los te laten?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium