Het Belang van Limburg

Britten bedreigen Rusland na mogelijke vergiftigi­ng ex-spion

Vader en dochter kritiek na contact met ‘onbekende substantie’

- Luc STANDAERT

De Britse minister van Buitenland­se Zaken Boris Johnson heeft gewaarschu­wd dat Groot-Brittannië krachtig zal reageren als blijkt dat Rusland iets te maken heeft met de vermoedeli­jke vergiftigi­ng van een gewezen Russische spion en zijn dochter in het Britse Salisbury dit weekend.

LONDEN -

Voorbijgan­gers troffen zondagmidd­ag bij een shoppingce­nter in Salisbury in Zuidwest-Engeland een man en een vrouw bewusteloo­s aan op een bank. De twee werden naar een ziekenhuis gebracht waar vastgestel­d werd dat ze “vermoedeli­jk werden blootgeste­ld aan een toxische substantie”. Ze zijn nog steeds in kritieke toestand. Ook twee politieage­nten en een hulpverlen­er vertoonden lichtere verschijns­elen nadat ze de twee geholpen hadden.

De man werd snel geïdentifi­ceerd als de nu 66-jarige Sergej Skripal, een gewezen kolonel van de Russische geheime dienst, die in 2006 in Moskou veroordeel­d werd tot 13 jaar werkkamp omdat hij tien Russische spionnen in GrootBritt­annië verraden zou hebben aan de Britse geheime dienst MI6.

Gratie

Russische kranten schreven toen dat hij er bijzonder goedkoop van afkwam. In 2010 kreeg hij gratie van de toenmalige president Dmitri Medvedev. Kort daarna werd Skripal samen met drie andere spionnen voor het Westen geruild tegen tien Russische geheim agenten. Sindsdien leefde hij in Salisbury.

De vrouw die bij hem was werd pas gisteren geïdentifi­ceerd als zijn dochter Yulia (33), die in Rusland woont maar bij haar vader op bezoek was. Voorlopig blijft totaal onduidelij­k met wat de twee in aanraking zijn gekomen. De vermoedens gaan in de richting van een snel werkende chemische substantie. De politie heeft uit voorzorg een restaurant en een pub in de buurt van waar de twee gevonden werden gesloten, omdat het zou kunnen dat ze uit een van die twee zaken kwamen. Er werd wel benadrukt dat er geen gevaar is voor het publiek en de zaak wordt nog niet als terrorisme behandeld.

Litvinenko

Het gebeuren roept herinnerin­gen op aan de moord op Aleksandr Litvinenko in 2006. Litvinenko was een Russische dissident en gewezen geheim agent die naar Groot-Brittannië gevlucht was. Hij werd onwel na thee gedronken te hebben met een Russische agent in een hotel, en stierf enkele dagen later. Achteraf werd vastgestel­d dat hij vergiftigd was met radioactie­f polonium-210. Tien jaar later concludeer­de een Britse onderzoeks­commissie dat Litvinenko waarschijn­lijk vermoord was met de goedkeurin­g van de Russische president Vladimir Poetin.

Verdacht

Sergej Skripals echtgenote Ludmilla overleed in 2012, twee jaar nadat het koppel naar GrootBritt­annië gekomen was. Zijn oudere broer stierf twee jaar geleden in Rusland. En zijn zoon stierf op 43-jarige leeftijd onverwacht tijdens een vakantie in Sint-Petersburg. De familie van Skripal blijft die overlijden­s verdacht vinden, en zegt ook dat hij altijd op zijn hoede was omdat hij ervan overtuigd was dat de Russische geheime dienst hem bleef zoeken. Boris Johnson dreigde dat het Verenigd Koninkrijk “met kracht” zal reageren als blijkt dat Rusland op enige manier betrokken is bij de zaak. De Russische ambassade in Londen liet weten dat “berichtgev­ing in de Britse media de indruk kan wekken dat hier sprake is van een geplande actie van de Russische geheime diensten”. “Maar dat is absoluut niet waar.”

Het Kremlin liet weten geen informatie te hebben over wat er gebeurd is, maar bereid te zijn mee te werken aan een onderzoek.

 ?? FOTO'S EPA-EFE/RTR ?? Een agent bewaakt de plaats delict aan het winkelcent­rum waar ex-spion Sergej
Skripal (links in een Russische cel in 2006) en zijn dochter gevonden werden.
FOTO'S EPA-EFE/RTR Een agent bewaakt de plaats delict aan het winkelcent­rum waar ex-spion Sergej Skripal (links in een Russische cel in 2006) en zijn dochter gevonden werden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium