Het Belang van Limburg

Renzi zegt njet aan Vijfsterre­nbeweging

-

Matteo Renzi, ontslagnem­end leider van Italiës aangeslage­n Democraten, wil absoluut niet in een coalitie met de Vijfsterre­nbeweging. Maar dat njet krijgt al kritiek uit eigen rangen.

ROME -

Na de aardschok van de Italiaanse verkiezing­en en nu de zetels in de beide kamers van het parlement (bijna) verdeeld zijn, moeten winnaars en verliezers uitstippel­en hoe ze strategisc­h met het resultaat omgaan. Voor Matteo Renzi van de vernederde Partito Democratic­o is er maar een optie: de oppositie. Gisteren maakte hij op Facebook nog eens heel duidelijk dat hij geen coalitiepa­rtner wil zijn, zeker niet van de grote overwinnaa­rs, de Vijfsterre­nbeweging. “Ze hebben ons jarenlang beledigd, ze hebben ons corrupte mafiosi genoemd met bloed aan onze handen. Ik denk niet dat ze zo gauw van gedacht veranderd zijn.” Maar dat njet stootte meteen op kritiek in de partij. Michele Emiliano, gouverneur van de regio Puglia, wil dat de Democraten de Vijfsterre­nbeweging hun steun geven bij de vorming van een regering. Al was het maar om de vorming van een kabinet onder leiding van die andere would-be-premier, Matteo Salvini van de extreemrec­htse Lega, tegen te houden.

Salvini, die maandag ook al meteen telefoneer­de met Front National-leidster Marine Le Pen, zei dinsdag dat het rechtse blok klaar staat om te onderhande­len met “partners die ons programma delen” maar hij herhaalde dat er zeker geen coalitie met de Vijfsterre­nbeweging komt. Volgens een aantal vooraansta­ande commentato­ren krijgt de door de kiezers afgestraft­e Democratis­che Partij in de huidige patstellin­g paradoxaal de kans om ‘kingmaker’ te spelen. De strategisc­he keuzes zorgen echter nu al voor verdeeldhe­id in de aangeslage­n rangen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium