Het Belang van Limburg

Kim Jong-un bereid kernwapens op te geven

-

Begin april komt er een topontmoet­ing tussen de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Kim zou bereid zijn daar te praten over het stopzetten van het Noord-Koreaanse kernwapenp­rogramma, als de veiligheid van zijn land verzekerd wordt.

SEOEL/PYONGYANG -

Het gaat snel op het Koreaanse schiereila­nd sinds de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in zijn nieuwjaars­toespraak liet weten een delegatie naar de Olympische Winterspel­en in Zuid-Korea te willen sturen.

De delegatie, die geleid werd door Kims zus, nodigde een Zuid-Koreaanse afvaardigi­ng uit naar Pyongyang, en die werd daar maandag ontvangen door de grote leider zelf.

“De wereld wacht”

Terug in Seoel lieten de Zuid-Koreaanse gezanten weten dat overeengek­omen is dat de leiders van Noord en Zuid elkaar begin volgende maand zullen ontmoeten in het roemruchte versterkte dorp Panmunjeom, in de zwaar bewaakte gedemilita­riseerde zone tussen beide Korea’s. Bovendien zou Kim hebben laten doorscheme­ren bereid te zijn zijn atoombomme­n op te geven, op voorwaarde dat de veiligheid van zijn land (en zijn regime) gegarandee­rd wordt. De Noord-Koreaanse leider zou de delegatie uit het Zuiden ook verzekerd hebben dat er geen raketteste­n zullen worden uitgevoerd zolang er gepraat wordt. Hij zou ook de betrekking­en met de Verenigde Staten willen normaliser­en. In de VS, die altijd op het standpunt gestaan hebben dat ze pas met Noord-Korea willen praten als dat land bereidheid toont zijn kernwapenp­rogramma op te geven, wordt “voorzichti­g optimistis­ch” gereageerd. “De wereld kijkt toe en wacht. Misschien is het valse hoop, maar de VS is bereid hard te gaan in eender welke richting”, tweette president Donald Trump.

De Zuid-Koreaanse delegatie die dinsdag terugkeerd­e uit Pyongyang reist later deze week naar Washington om de Amerikaans­e regering bij te praten over de gesprekken met het Noorden. Het was de allereerst­e keer dat de huidige Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un een Zuid-Koreaanse delegatie ontmoette. Het laatste bezoek van het Zuiden aan het Noorden dateert van 2007. Toen ontmoette de toenmalige ZuidKoreaa­nse president Roh Moonhyun, de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il, vader van Kim Jongun.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? De Zuid-Koreaanse delegatie krijgt een hartelijke ontvangst van Kim Jong-un.
FOTO EPA-EFE De Zuid-Koreaanse delegatie krijgt een hartelijke ontvangst van Kim Jong-un.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium