Het Belang van Limburg

Pleister voor vitale functies

-

Vier op vijf leerlingen starten “te laat” aan kunsthuman­iora

Het kunstonder­wijs roept ouders op om hun kinderen vroeger naar het kunsthuman­iora te sturen. Uit een enquête bij meer dan 2.000 leerlingen blijkt immers dat slechts één op de vijf scholieren al start in het eerste middelbaar. Eén derde stapt pas in het KSO in het vierde of vijfde middelbaar. “Leerlingen geven zelf aan dat ze liever vroeger hadden willen beginnen, maar hun ouders remmen dat af”, zegt Kris Bauwens, voorzitter van de Kunstgroep, de vereniging van kunstschol­en. “Bijna de helft behaalt betere resultaten in het KSO. Niet omdat het hier makkelijke­r is, wel omdat ze hun motivatie terugvinde­n.” De helft van de bevraagde leerlingen moest van de ouders eerst naar een ASO-school, omdat het meer garantie zou geven op werk of een diploma hoger onderwijs. “Terwijl een grote groep doorstroom­t naar het hoger kunstonder­wijs”, zegt Bauwens. “De werkgelege­nheid in de creatieve sector is ook enorm toegenomen.”(jvde) Een pleister op de huid meet een aantal vitale parameters zoals het hartritme, zuurstof in het bloed, temperatuu­r, ademhaling en bloeddruk. Dankzij een continue monitoring van de vitale functies kunnen het aantal complicati­es, ligdagen, heropnames op intensieve zorgen en zorgkosten significan­t vermindere­n.

Opvolging kankerpati­ënten

Met Stay On Track worden kankerpati­ënten tijdens en na hun behandelin­g intensief opgevolgd om zo vroeger controle te krijgen over symptomen. Door gegevens in een app in te voeren kan de patiënt de negatieve langetermi­jngevolgen van zijn behandelin­g vermindere­n.

Revalidati­e van heup/knie

MoveUP is een app voor patiënten die revalidere­n van een knieoperat­ie of kunstheup. De patiënten krijgen een armband om die gaat trillen wanneer het tijd is om met een nieuwe sessie revalidati­eoefeninge­n te starten. De app leidt tot minder consultati­es bij de kinesist en minder heropnames in het ziekenhuis.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium