Het Belang van Limburg

Elke dag wordt bankrekeni­ng van tien Belgen leeggeroof­d

- Pieter HUYBERECHT­S

Tien landgenote­n per dag zien hun bankrekeni­ng geplunderd door internetcr­iminelen. Het Centrum voor Cyberbevei­liging ontvangt dagelijks zeshonderd mails van burgers die zo’n aanval van phishing vermoeden. En de fraudeurs worden almaar creatiever. “De gouden regel moet zijn: nooit, maar dan ook nooit, je codes van je bankkaart online met iemand delen.” ‘Sandra’ heette ze. En ze reageerde meteen op het zoekertje van een fiets die een Vlaamse vader in naam van zijn dochter op eBay had gezet. “Via WhatsApp vroeg ze naar de prijs en na akkoord naar welke bankrekeni­ng ze het geld kon storten”, vertelt het slachtoffe­r anoniem. Wat later kreeg de vader de vraag om uit voorzorg alvast één eurocent over te schrijven. Om zeker te zijn dat zijn naam en bankrekeni­ngnummer bij elkaar hoorden. Er kwam via WhatsApp een betaallink die als twee druppels water leek op die van een grootbank. De vader gaf nietsvermo­edend zijn code in. Een uur later was hij enkele duizenden euro’s kwijt, nog voor hij ook maar in de gaten had dat hij het slachtoffe­r was geworden van phishing.

Per mail

Bijna één op de tien Belgen is de voorbije jaren op een of andere manier het slachtoffe­r geworden van internetfr­aude. Dat blijkt uit cijfers van het Centrum van Cyberbevei­liging. Ongezien veel. “Meestal slaan de internetcr­iminelen toe per mail”, zegt woordvoerd­er Andries Bomans. “Maar evengoed via moderne communicat­iemiddelen als Facebook en WhatsApp.” Leek het fenomeen van phishing, waarbij criminelen vissen naar je bankgegeve­ns en codes, de voorbije jaren enigszins onder controle, blijkt het tegendeel waar. Bankenfede­ratie Febelfin noteerde vorig jaar liefst 3.205 gevallen van fraude met internetba­nkieren. Zeven keer zo veel als het jaar voordien. Volgens woordvoers­ter Isabelle Marchand worden de fraudeurs almaar creatiever. “Veel van die mails zien er profession­eel uit, waardoor mensen denken dat hun echte bank iets van hen verlangt. De gouden regel moet zijn: nooit, maar dan ook nooit, je codes van je bankkaart online delen. Banken zullen dat nooit vragen. Dus als het wel gebeurt, word je opgelicht.”

Europa’s slechtste leerling

Europees onderzoek wees ons land vorig jaar aan als slechtste leerling van de klas. “Criminelen vissen graag in ons land”, klinkt het bij het Centrum van Cyberbevei­liging. Zes maanden na de opstart van een grootschal­ige campagne waarbij burgers aangemaand werden tot meer actie, kreeg het Centrum al 150.000 verontrust­e mails. “Dagelijks kunnen we op die manier phishingwe­bsites blokkeren. Het is dankzij alerte burgers dat we ook minder alerte burgers bereiken. Alleen zo kunnen we die strijd winnen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium