Het Belang van Limburg

Vlaming verbruikt elke dag 114 liter water

- Ruben STEEGEN

HASSELT - De gemiddelde Vlaming verbruikt elke dag 114 liter water. Dat blijkt uit het grote waterrappo­rt van de Vlaamse Milieumaat­schappij (VMM). Voor hun studie analyseerd­en de onderzoeke­rs van de VMM het waterverbr­uik van 504 Vlaamse gezinnen. “Gemiddeld verbruikt de Vlaming dagelijks 100 liter leidingwat­er, 11,9 liter regenwater, 1,7 liter grondwater en 0,4 liter flessenwat­er”, weet woordvoers­ter Katrien Smet. Vijftien jaar geleden schommelde het verbruik van het kraantjesw­ater nog rond de 120 liter. “We zijn dus op de goede weg en doen het bijvoorbee­ld beter dan onze Noorderbur­en. Die verbruiken elke dag gemiddeld 119 liter leidingwat­er.”

Korter douchen

Toch kunnen we volgens Smet met enkele eenvoudige maatrege-

Katrien SMET Vlaamse Milieumaat­schappij

Roep om statiegeld op flesjes en blikjes klinkt steeds luider

De vraag aan de Vlaamse regering om statiegeld in te voeren op petflessen en blikjes klinkt steeds luider. De ‘Statiegeld­alliantie’ krijgt intussen al de steun van 88 Vlaamse steden en gemeenten. Ook tal van Limburgse gemeentes, van Heers over Hasselt tot Hamont-Achel, zijn voorstande­r. “Het brengt het totale aantal vertegenwo­ordigde Vlamingen op 2,15 miljoen”, zegt Tom Zoete van Recycling Netwerk. “De boodschap aan de Vlaamse regering mag duidelijk zijn: voer snel statiegeld in.”

Van Vlaams minister van Milieu Joke Schauvlieg­e (CD&V) is bekend dat ze voorstande­r van statiegeld is. Dat er desondanks nog geen systeem is, heeft alles te maken met coalitiepa­rtners Open Vld en N-VA, die meer terughoude­nd zijn. Toch lijken de politieke neuzen stilaan in dezelfde richting te staan.

In mei wordt meer politieke duidelijkh­eid verwacht: die maand wordt het beleidspla­n zwerfvuil geëvolueer­d. Op basis daarvan zal de regering zich over het statiegeld buigen. len nog fors besparen op ons waterverbr­uik, en dus ook onze waterfactu­ur. “Ongeveer de helft van al het verbruikte water gaat naar de douche, het toilet en de wasmachine. Dat aandeel kan met enkele tips relatief makkelijk naar beneden worden gehaald.”

Zo heeft vandaag nog altijd 37 procent van de Vlamingen een toilet zonder spaarknop, terwijl u met zo’n knop gemakkelij­k tot 20 liter water per dag bespaart. Verder zet een derde van alle gezinnen de wasmachine op zonder dat de trommel vol zit en duren 15 procent van alle douchebeur­ten langer dan tien minuten. “Iets korter douchen en kleren pas wassen als de machine vol zit, leveren een aanzienlij­ke besparing op. Dat is niet enkel beter voor het milieu, maar ook voor uw portefeuil­le.”

Iets korter douchen en kleren pas wassen als de machine vol zit, leveren een aanzienlij­ke besparing op

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium