Het Belang van Limburg

4,9 Vaarwel stuur, bye bye diesel

Autosalon Genève: autonoom rijden maar zonder diesel

- Guido CLOOSTERMA­NS

De autonoom rijdende auto is niet langer alleen voor dromers en fantasten. Dat blijkt ook op het jaarlijkse autosalon van Genève. Op de jaarlijkse

GENÈVE -

Albert Frère duikt dit jaar de top-300 binnen van de miljardair­slijst van Forbes. Het Amerikaans­e magazine schat het vermogen van Frère op 6,2 miljard dollar (4,9 miljard euro), goed voor plaats 281. Tweede Belg in de lijst is Patokh Chodiev, zakenman in grondstoff­en van Oezbeekse origine. Zijn vermogen wordt op 2,1 miljard dollar geschat. Marc Coucke is uit de lijst verdwenen. De zelfrijden­de auto komt eraan. De vraag is niet langer of, maar wanneer. De autonoom rijdende auto bestaat vandaag al, hij wordt alleen nog in het gareel gehouden door de wetgever en door de voorzichti­gheid van de constructe­ur die wil voorkomen dat zijn zelfrijden­de bolide onder een vrachtwage­n terecht komt omdat hij wordt verblind door de zon. Dat is al eens gebeurd.

Op het autosalon van Genève, dat gisteren zijn deuren opende voor de pers, is de zelfrijden­de auto prominent aanwezig. Die zelfrijden­de auto ziet er aan de buitenkant nog wel uit als een auto, maar niet aan de binnenkant. Volkswagen, dat na het schandaal met de sjoemelsof­tware op zoek is naar een nieuwe identiteit, pakt uit met een zelfrijden­de elektrisch­e limousine. De I.D. Vizzion is het topmodel van een reeks van vier nieuwe modellen die de komende jaren worden gelanceerd met de nieuwe merknaam I.D.

Opvallend aan de I.D. Vizzion is dat hij niet langer een stuur heeft en bijgevolg ook geen pedalen. Je stapt in, zegt waar je naartoe moet en de auto doet alles. Je kan zelfs niet meer ingrijpen. Rijden verloopt natuurlijk emissievri­j, want de I.D. Vizzion rijdt volledig elektrisch. De batterij heeft een capaciNa teit van 111 kWh en raakt daarmee ruim 600 kilometer ver.

Renault

hoogmis van fijn en fraai zoefblik staat de auto van de toekomst, en die heeft niet langer een stuur. De Franse autobouwer Renault gaat nog een stap verder. Renault stelt in Genève zijn visie over de deelauto van de toekomst voor. Zodra auto’s autonoom kunnen rijden, hebben we namelijk zelf geen auto meer nodig. Mobiliteit op aanvraag dus, waarbij we de auto via een app op onze smartphone oproepen. De Renault EZ-GO is een soort van elektrisch­e en zelfrijden­de belbus voor het stadsverke­er, met een instap die ook gebruiksvr­iendelijk is voor rolstoelen. Renault maakt zich sterk dat de technologi­e gebruikskl­aar is. Hij rijdt aan een snelheid van 35 à 50 kilometer door de stad en verbruikt daarbij alleen elektricit­eit. De EZGO is de eerste van een hele reeks alternatie­ve vervoersco­ncepten die Renault dit jaar wil voorstelle­n. De tijd dat autoconstr­ucteurs een auto produceerd­en en die dan verkochten aan particulie­ren en bedrijven, is voorbij. De autoconstr­ucteur van de toekomst verkoopt geen auto’s, maar mobiliteit­sdiensten.

 ??  ?? I.D. Vizzion, de zelfrijden­de limousine van Volkswagen.
I.D. Vizzion, de zelfrijden­de limousine van Volkswagen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium