Het Belang van Limburg

“Ik heb veel geluk gehad”

- Dominiek CLAES

Grote dag gisteren voor de familie Biesmans in Genk. De nieuwe hoofdzetel in Genk – in het vroegere gebouw van Cavale – werd officieel geopend. En daar kwam veel volk naar kijken. De dag werd ook aangegrepe­n om de overdracht naar de tweede generatie van het familiebed­rijf – van oprichter Jean Biesmans naar zonen Filip en Yves – in de verf te zetten. “Ik heb ongeveer alle mogelijke tegenslage­n gekend. Maar ik heb ook veel geluk gehad”, zei een duidelijk geëmotione­erde Jean Biesmans (66).

GENK -

zeven jaar verschille­nde jobs in de bouwwereld te hebben uitgeoefen­d, begon Jean Biesmans in 1981 met zijn eigen bedrijf VHB. Geen sinecure, want op dat moment lag de bouw door de crisis ongeveer op apegapen. “Iedereen wil een dak boven zijn hoofd, het is een primaire behoefte”, legt Jean Biesmans de keuze voor de dakdekkers­stiel uit. Bijna 37 jaar later is Tectum (Latijn voor ‘dak’) uitgebouwd tot een groep die zich bezighoudt met alles wat met de constructi­e van daken te maken heeft en met de distributi­e van bouwmateri­alen. Onder meer via uitgekiend­e overnames is Tectum uitgegroei­d tot een groep met tal van vestiginge­n in België, Nederland en een vestiging in Polen. De omzet groeide van 32 miljoen euro in 2007 naar 130 miljoen euro vorig jaar. In diezelfde periode steeg het aantal medewerker­s van 150 naar de huidige 420. Dit jaar werd nog een participat­ie genomen in Hollanddak, de grootste dakdekker van Nederland. Voor 2020 ligt de lat op een omzet van 180 miljoen euro. Tegen dan moeten de zonen Yves (40) en Filip (37) ook de meerderhei­d van de aandelen in de groep verworven hebben, zo is de bedoeling.

De afgelopen twee jaar werd 15 miljoen euro geïnvestee­rd, het grootste deel in de nieuwe hoofdzetel in Genk. De komende jaren wordt nog eens 3 miljoen euro gestopt in nieuwbouw en de renovatie van bestaande sites.

Geluk

“Jean Biesmans heeft het moeilijk om zijn baby los te laten, ook al is die nu 37 jaar”, wist Vlaams parlements­voorzitter Jan Peumans bij de plechtighe­id te verklappen. Jean Biesmans kon het niet helemaal ontkennen.

“Ik heb ongeveer alle mogelijke tegenslage­n gekend”, blikte Jean Biesmans terug op zijn rijke carrière. “We hebben brand gehad, overstromi­ngen, diefstalle­n, failliete klanten en zware stormen met dito schade meegemaakt. En het ergste van alles: we hebben twee dodelijke arbeidsong­evallen moeten incasseren. Maar daarnaast heb ik ook veel geluk gehad. Ik had het geluk dat de Regie der Luchtwegen ons als dakbedrijf voor de luchthaven onder de arm nam, en ons zo door de crisis sleepte. Ik heb goede raadgevers gehad en banken die met ons meedachten. Ik heb fantastisc­he medewerker­s, een schitteren­de CEO (Rudy Evens) en twee fantastisc­he zonen. Yves en Filip hebben beiden gestudeerd, maar staan met hun botten in de bitumen. Ik heb geluk gehad met mijn gezondheid, en heb mogen bouwen aan mijn dromen en ambities. Ik heb eigenlijk veel geluk gehad.” Jean Biesmans werd getrakteer­d op een welgemeend applaus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium