Het Belang van Limburg

Instagrann­ies

- Koen VANMECHELE­N Kunstenaar

Ouderdom is een verzinsel. Omdat we elke dag verouderen, denken we te weten hoe het zijn moet: 80-plus, vergeetach­tig, ten prooi aan kwalen en ziekten, wachtend op het onvermijde­lijke einde. Grumps À La Recherche Du Temps Perdu. Muriel Donnelly in ‘The Best Exotic Marigold Hotel’ voor ze uit haar vooroordel­en klautert. Is dat ouderdom? Niet, dus.

Nog niet zo gek lang geleden was het dominante verhaal over ouderdom er een van vooruitgan­g, niet een van achteruitg­ang. Oude mensen waren door de decennia gepolijste wijsheid, betrouwbar­e gidsen door de doolhof van het leven. En in niet-westerse culturen zijn ze dat vaak nog. Ogen in de storm, oases waarrond de generaties wentelen, zich laven en spiegelen, zich tegen afzetten ook. Beweren dat ouderdom in onze westerse cultuur voornameli­jk wordt geassociee­rd met achteruitg­ang is een open deur intrappen. We verarmen en ontmenseli­jken onze maatschapp­ij door onze ouderen naar een nis te bannen. Door te denken dat ze enkel over familie, leeftijd en de goede oude tijd kunnen vertellen. Door hen te isoleren en weg te bergen. Een initiatief als ‘Instagrann­ies’ van Bond Zonder Naam herschrijf­t onze versteende definitie van ouderdom. Het Instagrama­ccount overbrugt de generaties met levenswijs­heden van een dertigtal social influencer­s in de dop. Tachtigplu­ssers als Herman, Louisa, Frieda en Flor. Zij mogen dan de moderne communicat­ietools niet beheersen, communicer­en kunnen ze als de beste. Daar mag in de hectische cyberpunkb­ubbel waarin we ons bevinden niet meer meewarig over gedaan worden. Het is niet omdat de gewrichten verstramme­n dat de wijsheid verstilt.

Het was de bioloog Lewis Wolpert die zei: “Hoe kan een 17-jarige zoals ik plots 81 zijn.” Het was de 63-jarige Freud die zich plots realiseerd­e dat de oude man die hij op de trein had gezien, zijn reflectie in het venster was. Ouderdom is geen vreemd landschap. Het is een heuvel die het landschap perspectie­f geeft. Het kind, de tiener, de dertiger en vijftiger van toen schuilen nog altijd in de kooi die het lichaam is. Het vel verandert, de ziel niet. ‘Instagrann­ies’ geeft een stem aan deze belangrijk­e groep stemlozen en is voor ons allen een welgekomen paadje naar bronnen van wijsheid. Ik ben oprecht benieuwd naar de woorden van de diverse groep ouderen die allen op hun manier, in hun context, individuee­l verouderd zijn. Zij doen wat Dylan Thomas beschrijft in het gedicht ‘Do not go gentle into that good night’: “Rage, rage against the dying of the light.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium