Het Belang van Limburg

“Laatste redmiddel om ware vogelslach­ting te voorkomen”

Vogelbesch­erming naar Raad van State tegen windmolenp­ark

- Geert VAN BAELEN

“Een drama voor trekvogels en een mogelijk regelrecht­e slachting van de populatie.” Vogelbesch­erming Vlaanderen trekt naar de Raad van State tegen de vergunning voor een windmolenp­ark aan de Lommelse Maatheide. “Als er één plaats in Vlaanderen is waar dit niet moet komen, dan wel hier aan de Maatheide, pal op een belangrijk­e vogeltrekr­oute”, klinkt het. In beroep bekrachtig­de minister Schauvlieg­e na eerder bezwaar van de Limburgse deputatie de toegekende vergunning voor EDF Luminus. “De Raad van State is ons laatste redmiddel”, stelt Vogelbesch­erming Vlaanderen. Eind vorig jaar raakte bekend dat Vlaams minister Joke Schauvlieg­e (CD&V) in beroep een milieuverg­unning had afgeleverd voor de exploitati­e van een windmolen- park aan Maatheide in Lommel. Het gaat om zeven traag draaiende windmolens van maximaal 155 meter hoog die nv EDF Luminus wil realiseren. De milieuvere­nigingen die beroep aantekende­n tegen de plannen waren ontgoochel­d. Vogelbesch­erming Vlaanderen trekt nu naar de Raad van State om de vergunning alsnog te laten vernietige­n. “We zijn niet tegen windturbin­es, maar het kan niet dat ze worden geplaatst op een route die elk voor- en najaar door honderddui­zenden trekvogels wordt gebruikt”, vat woordvoerd­er Jan Rodts samen. “De jongste tien jaar zijn in de telpost meer dan vijf miljoen trekvogels waargenome­n. Ondanks gefundeerd­e bezwaren gaf de deputatie toestemmin­g voor de bouwplanne­n, mits het respectere­n van een aantal bijzondere voorwaarde­n. Het MER-rapport dat Luminus liet opstellen, besloot dat er enkel betekenisv­olle effecten konden optreden wanneer er geen milderende maatregele­n zouden worden toegepast. Zo werd een stilstands­regime vastgelegd om aanvaringe­n met vogels en vleermuize­n zo veel mogelijk te beperken. Daarnaast legt de exploitant het zichzelf op om een oogje in het zeil te houden in verband met het aantal vogelslach­toffers.”

Absurd

Voor Vogelbesch­erming Vlaanderen is dat de wereld op zijn kop. “Dat men eerst windturbin­es neerpoot op een drukke vogeltrekr­oute om achteraf de ‘slachtoffe­rs’ op te volgen, dat vinden we absurd. Toch bevestigde de minister in beroep de beslissing van de deputatie. Onbegrijpe­lijk dat ze geen probleem ziet in het laten bouwen van turbines op een van de drukste vogelmigra­tieroutes in ons land. De Raad van State is ons laatste redmiddel om een regelrecht­e vogelslach­ting te vermijden. We beseffen dat het een hele tijd kan duren voor hier een uitspraak over valt.”

“We zijn nog niet officieel op de hoogte gebracht van een beroep tegen het ministerie­el besluit”, reageert Nico De Bie, woordvoerd­er van EDF Luminus. “Maar ik denk dat we alle mogelijke maatregele­n hebben ingebouwd met het oog op de beschermin­g van de fauna en flora. En tot twee keer toe heeft het Agentschap voor Natuur en Bos ons hierin bevestigd.”

Niet concreet

EDF Luminus gaat zich nu eerst informeren over het beroep. “We gaan de motivatie bekijken voor we verder zullen reageren. Rond de windmolens in Lommel stond voor alle duidelijkh­eid nog niets concreets in de steigers. Pas als de vergunning daadwerkel­ijk is afgeleverd, wordt dit verder bekeken en ingepland in de wachtlijst van de verschille­nde projecten die bij ons lopen. Of we de uitspraak van de Raad van State afwachten? Ook dat moeten we nog intern bekijken.”

Onbegrijpe­lijk dat de minister geen graten ziet in het laten bouwen van turbines op een van de drukste trekroutes in ons land

Jan RODTS Vogelbesch­erming Vlaanderen

OPENDEURDA­GEN 10 & 11 MAART

10 - 17 u. BATIBOUW CONDITIES Industriew­eg 16 | B-3620 Lanaken Tel.: 0032(0)89-76 08 09

Fax: 0032(0)89-76 07 25 info@horrix.be | www.horrix.be

HORRIX

VERANDA’S

 ?? FOTO PIETER COX ?? Aan de Maatheide heeft EDF Luminus een aanvraag ingediend voor de bouw van zeven windturbin­es.
FOTO PIETER COX Aan de Maatheide heeft EDF Luminus een aanvraag ingediend voor de bouw van zeven windturbin­es.
 ?? FOTO PIETER COX ?? In tien jaar tijd volgden vijf miljoen trekvogels de route boven de Maatheide.
FOTO PIETER COX In tien jaar tijd volgden vijf miljoen trekvogels de route boven de Maatheide.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium