Het Belang van Limburg

Moordverda­chte eist leugendete­ctortest

Dertiger werkt niet mee aan reconstruc­tie in ACV-kantoor

- Nancy VANDEBROEK

In het ACV-gebouw in Diest had gisteren de reconstruc­tie van de moord op loketbedie­nde Sara Van Passel (38) moeten plaatsvind­en, maar de Poolse verdachte Sebastian H. (38) weigerde zijn medewerkin­g te verlenen. “Mijn cliënt wil eerst een test met de leugendete­ctor afleggen”, legt zijn raadsman Jan Keulen uit.

Bepaalde details in het onderzoek naar de moord op de jonge vrouw kloppen volgens de verdachte niet. Om die reden wil hij eerst een test met de leugendete­ctor afleggen en dan pas meewerken aan een reconstruc­tie. “Op zijn verzoek is nog niet ingegaan”, aldus meester Keulen.

Feit is dat Sebastian H. op 21 augustus vorig jaar het kantoortje van het ACV binnenstap­te en een ticket nam. Toen hij aan de beurt was, schoot hij twee keer op de mama van een zoontje van tien. Hij richtte zijn wagen op haar collega, maar draaide zich gewoon om en riep in het Engels: “De klus is geklaard.” Daarna sloeg hij op de vlucht.

Alles wijst erop dat de moord een willekeuri­ge wraakoefen­ing was omdat de Pool vond dat de vakbond hem niet genoeg hielp in zijn “strijd” tegen zijn ex-werkgever. Die ontsloeg Sebastian in 2016 na tien jaar dienst. Volgens de exwerkgeve­r was hij een goede stielman, maar vooral een dronkaard. Hij nam ook drugs en vervalste zijn werkfiches.

Vakbond

Gisteren raakte ook bekend dat de ACV-vakbond zich burgerlijk­e partij mag stellen. “Het parket van Leuven maakte daar bezwaar tegen omdat vakbonden feitelijke vereniging­en zijn zonder rechtspers­oonlijkhei­d”, aldus Philip Daeninck, raadsman van het ACV. “Maar de kamer van inbeschuld­igingstell­ing oordeelde in een afzonderli­jke procedure dat dit in deze zaak geen probleem vormt. Dit is een zeer belangrijk­e beslissing omdat het personeel van het ACV uiteraard erg aangegrepe­n is door de feiten en het ACV bijgevolg zelf als procespart­ij wenst aanwezig te zijn voor haar leden.” Schept deze beslissing dan geen precedent ? “In die zin dat de vakbonden een procespart­ij kunnen worden maar dit betekent absoluut niet dat de vakbonden gedagvaard kunnen worden voor bijvoorbee­ld incidenten tijdens een betoging.”

De advocaat betreurt overigens dat de verdachte niet wil meewerken aan een reconstruc­tie: “Uiteraard willen de ACV-werknemers weten wat er zich precies heeft afgespeeld.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS/IF ?? Op 21 augustus schoot Sebastian H. Sara Van Passel (inzet) dood in het ACV-kantoor in het centrum van Diest. Volgens de verdachte kloppen bepaalde details in het onderzoek niet.
FOTO TOM PALMAERS/IF Op 21 augustus schoot Sebastian H. Sara Van Passel (inzet) dood in het ACV-kantoor in het centrum van Diest. Volgens de verdachte kloppen bepaalde details in het onderzoek niet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium