Het Belang van Limburg

“Tonen dat we Giro waard zijn”

Ben Hermans start als kopman

- Freddy VAES

Vandaag staat Ben Hermans als kopman voor zijn nieuwe team Israel Cycling Academy aan de start van Tirreno-Adriatico. De wedstrijd tussen de twee zeeën start met een ploegentij­drit. “De ploeg heeft me aangetrokk­en om in dit soort wedstrijde­n te presteren.” Na Valencia en de Ruta del Sol is dit voor Hermans al de derde rittenweds­trijd van het seizoen. Maar uiteraard staat de Tirreno op de waardeladd­er iets hoger genoteerd dan de twee vorige. Als kopman van zijn team wordt van Ben verwacht dat hij zich een paar keer zal tonen.

“Ze hebben me inderdaad aangetrokk­en om in koersen van dit niveau te presteren”, aldus de naar Diepenbeek uitgeweken Wellenaar. “En dat ben ik ook van plan. In de eerste plaats voor mezelf, maar uiteraard ook voor mijn werkgever. We kregen een wildcard voor de Giro. Het is nu aan ons om te bewijzen dat we die waard zijn en dat het niet alleen maar is omdat de Giro dit jaar in Israël van start gaat.” “Toch is deze Tirreno-Adriatico niet gewoon een voorbereid­ingskoers. Ik train om te trainen en koers om te koersen. Dus als ik in een wedstrijd start, is het met de ambitie om te presteren”, klinkt het strijdvaar­dig. “Als ik van pech gespaard blijf moet dat dit jaar wel kunnen lukken. Vorig jaar rond dit tijdstip was het met mij allesbehal­ve oké. Toen kwam in de Strade Bianche ten val en brak er twee ribben. Al wist ik dat pas twee weken later.” Vandaag komt Hermans in opperste gezondheid en goede conditie aan de start van de ploegentij­drit. Als voorbereid­ing trok hijenkele dagen naar Girona. “Om er in betere weersomsta­ndigheden dan in België te kunnen trainen en nog eens mijn tijdritfie­ts tegen te komen”, lacht hij. “Maar ook om in de buurt wat in de bergen te trainen.”

“We gaan die ploegentij­drit natuurlijk niet winnen”, beseft Ben Hermans. “Maar we gaan toch proberen om er geen mal figuur te slaan en zo weinig mogelijk tijd te verliezen. Opperste concentrat­ie is dus nodig en het wordt 21km afzien.”

De dag nadien is er een sprinterse­tappe. “Daarin kan ik nog wat afwachten. Ik heb nog nooit een massasprin­t gewonnen en dat zal ook nu niet het geval zijn”, grapt de 31-jarige renner. “Voor mij ligt het zwaartepun­t van deze Tirreno in het weekend. Zaterdag wordt een lastige rit van bijna 220km met tal van beklimming­en en met aankomst in het skiresort Sassotetto na een beklimming van 13km aan een gemiddelde van 7,5%. Dat wordt een belangrijk­e rit voor iedereen die een klassement wil rijden. Als ik goede benen heb wil ik daar uiteraard in beeld komen.”

Ook zondag wordt het een lastige dobber. Dan arriveert de caravaan in Filottrano. De Italianen noemen deze rit, die van de Muren. Na een kleine 140 kilometer bereiken de renners het afsluitend­e circuit. Dat leggen de renners twee keer af, maar het gaat driemaal steil omhoog op de ‘Muur van Filottrano’. In de diepe finale verlaten de renners het circuit en slaan rechtsaf om in de laatste paar honderd meter naar de finishlijn te klimmen.

 ?? FOTO INSTAGRAM ?? Ben Hermans ging in Girona op zoek naar beter weer, maar kwam in de bergen ook nog sneeuw tegen.
FOTO INSTAGRAM Ben Hermans ging in Girona op zoek naar beter weer, maar kwam in de bergen ook nog sneeuw tegen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium