Het Belang van Limburg

Medicijnen of doping?

- Pieter VANLOMMEL

Het rapport focuste op Bradley Wiggins, die intussen met wielerpens­ioen is. De Tourwinnaa­r van 2012 zou gebruik hebben gemaakt van het systeem van therapeuti­sche uitzonderi­ng (TUE). Met de verboden corticoste­roïde triamcinol­on zou Wiggins zich volgens het rapport voorbereid hebben op de Ronde van Frankrijk van 2012 en in aanloop naar die prestigieu­ze wedstrijd gebruikten ook zijn belangrijk­ste helpers corticoste­roïden. De ploegleidi­ng zou daarbij de medische staf onder druk gezet hebben om de prestaties te verhogen en de medische uitzonderi­ngen voor te schrijven. De nieuwe onthulling­en kan teammanage­r Dave Brailsford missen als kiespijn. Zijn huidige Tourkopman Chris Froome zit ook al in vieze papieren na een dopingplas die een veel te hoge concentrat­ie salbutamol aan het

licht bracht. Froome gebruikt, net als Wiggins destijds, een therapeuti­sche uitzonderi­ng voor een puffertje ter behandelin­g van zijn inspanning­sastma. Alleen is de toegelaten concentrat­ie van dit product twee keer kleiner dan wat bij Froome tijdens de Vuelta van 2017 werd teruggevon­den. “De Sky-ploeg overschree­d misschien niet de wettelijke, maar zeker wel de ethische regels van de sport”, luidt de niet mis te verstane conclusie van de Britse parlements­leden.

Witte ridder valt van paard

Het doet het propere imago van ’s werelds grootste wielerteam alleen maar meer wankelen. Sky werd destijds door Brailsford opgericht met een zero tolerance-strategie en de man wierp zich in 2010 op als witte ridder in de door een opeenvolgi­ng van dopingscha­ndalen besmeurde sport. Maar intussen is gebleken dat Brailsford en co alle mogelijke kansen aangrijpen om in de grijze zone voordeel te behalen.

De recente onthulling­en hebben meteen hun effect. De internatio­nale wielerunie UCI overweegt het beleid rondom TUE’s aan te scherpen en de MPCC (vereniging voor een geloofwaar­dige wielerspor­t, nvdr.) riep gisteren de UCI en het WADA op een koersverbo­d op te leggen aan renners die onderwerp zijn van een anti-dopingonde­rzoek, zoals Froome nu. Het Britse rapport deed ook bij ons vragen rijzen over de beruchte grijze zone in de sport. Wat is die grijze zone? Hoe zit het met therapeuti­sche uitzonderi­ngen? En hoe zuiver is topsport nog vandaag? Ons expertenpa­nel geeft op de volgende pagina’s een antwoord.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium