Het Belang van Limburg

“Catastrofa­le gevolgen voor het lichaam”

Michel D’Hooghe trekt opnieuw aan de alarmbel

- Pieter VANLOMMEL

Een jaar of vijf geleden luidde Michel D’Hooghe de alarmbel over het veelvuldig gebruik van ontsteking­sremmers in het voetbal. Vandaag is het probleem volgens de voorzitter van de medische commissie van de wereldvoet­balbond FIFA nog niet opgelost, integendee­l. “Er moet wat gedaan worden aan de overvolle voetbalkal­ender, want het probleem is veel groter dan men denkt.” Om zijn argumentat­ie kracht bij te zetten, neemt D’Hooghe er voor ons de cijfers bij van het laatste WK voetbal in 2014. “We beschikken over alle gegevens van medicatie die de spelers op dat tornooi in de laatste 72 uur voor een wedstrijd namen. Wel, er zijn groepen bij waar álle 23 spelers NSAID’s (niet-steroïdale anti-inflammato­ire geneesmidd­elen, bijvoorbee­ld ibuprofen nvdr.) slikten. Sommige spelers slikten zelfs vier à vijf verschille­nde ontsteking­sremmers.”

80 wedstrijde­n per jaar

Naar de oorzaak van het veelvuldig­e gebruik moet niet ver gezocht worden, meent D’Hooghe. “Toen ik in de jaren ’70 als clubarts mijn eerste stappen zette in de voetbalwer­eld, werden er 35 wedstrijde­n per jaar gespeeld. Vandaag zijn er clubs die meer dan 80 matchen af- werken en daarbij ook nog eens altijd op hun top moeten presteren. Door die grote belasting kampen spelers voortduren­d met kwaaltjes en zien hun heil in die NSAID’s.”

Dat is echter geen oplossing. Bovendien is veelvuldig gebruik van deze medicatie ook nefast voor het lichaam. D’Hooghe: “Wie op zulke schaal NSAID’s slikt, brengt catastrofa­le schade aan zijn lichaam toe. De gastro-intestinal­e (maag-darmstelse­l, ndvr.) urogenital­e (urine- en voorplanti­ngsstelsel, nvdr.) én cardiovasc­ulaire (hart-en bloedvaten­stelsel, nvdr.) gevolgen zijn absoluut niet te onderschat­ten.”

Maar naar die bijwerking­en heeft de voetbalwer­eld volgens D’Hooghe geen oren. “De medische argumentat­ie is voor clubleider­s minder van tel dan de commerciël­e belangen. Men vindt allerlei nieuwe tornooien uit waardoor de kalender nog voller geraakt. Het is trouwens niet enkel bij de eerste elftallen een probleem. Eén van de redenen waarom ik gealarmeer­d ben in deze materie is omdat we gemerkt hebben dat er zelfs bij nationale jeugdelfta­llen veelvuldig onstekings­remmers worden geslikt.” Een bijkomend obstakel om het probleem aan te pakken is dat ontsteking­sremmers niet verboden zijn omdat ze geen prestatieb­evorderend effect hebben. “Het enige wat we kunnen doen, is blijven aandringen en informeren via campagnes. Hopelijk valt bij de spelers dan de frank dat ze totaal verkeerd bezig zijn”, besluit D’Hooghe.

 ?? FOTO KURT DESPLENTER ?? Michel D’Hooghe.
FOTO KURT DESPLENTER Michel D’Hooghe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium