Het Belang van Limburg

Rode bietensap, legale doping van 2018

- Mathias VRANCKX

Prestatieb­evorderend­e middelen die voor topsporter­s niet op de dopinglijs­t staan, daar zijn we naar op zoek. Dat cafeïne opwekkend is, weet ongeveer iedereen. Van rode bietensap zijn de meeste mensen ook op de hoogte, maar wie kent béta-alanine, creatine of carnitine al? Dus leggen we ons oor te luister bij enkele sporters, diëtistes en voedingsco­nsulenten. We vroegen hen naar legale, stimuleren­de middelen of stoffen.

Aquarius

Bèta-alanine, een buffer tegen verzuring die in het bloed optreedt, staat samen met cafeïne en rode bietensap afgetekend op de eerste plaats. “Zij staan op de betrouwbar­e A-lijst”, bevestigt triatlete Elly Verhoeven. Al is diëtiste Evelien Vranken uit Heusden-Zolder niet overtuigd van de werking van creatine. “Creatine dient om verzuring tegen te gaan, net als bèta-alanine en het niet eerder vernoemde carnitine. Creatine wordt meestal opgelost in water verkocht, maar het lost niet echt op. Het lijkt wat op Aquarius.” Bedrog? “Ja, misschien wel”, zegt de uitbaatste­r van Esana. Karolien Rector, sportdiëti­ste bij KRC Genk, kan Vranken begrijpen. “Creatine is zuiver, maar er kan aan toegevoegd worden. Dat maakt het gevaarlijk. Het is niet voor alle sporttakke­n geschikt. Eerder voor basketbal dan marathon, omdat het een positief effect heeft op de spiermassa”, stelt Rector. “Carnitine heeft een soortgelij­k verhaal. Het staat op de minder betrouwbar­e B-lijst. Carnitine, een vetverbran­der in voedingssu­pplementen, gaat vaak in poedervorm onder de naam L-carnitine over de toonbank.” De algemene opinie ziet carnitine als nutteloos omdat het voor van alles en nog wat aanbevolen wordt. Namelijk als prestatieb­evorderend middel, voor gewichtsve­rlies, tegen onvruchtba­arheid...

Beet-it

“Het zuurstoftr­ansport naar de spieren is van cruciaal belang”, volgens Valerie Smeets. “Rode bietensap zorgt daar voor. De dosis moet wel navenant zijn, een halve liter. Vele mensen vinden bietensap niet lekker. Een beter alternatie­f is Beet-it. Dit zijn geconcentr­eerde bietensapj­es en gaan makkelijke­r binnen”, besluit Smeets.

 ?? FOTO HBVL ?? Rode bietensap zorgt voor een beter zuurstoftr­ansport naar de spieren.
FOTO HBVL Rode bietensap zorgt voor een beter zuurstoftr­ansport naar de spieren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium