Het Belang van Limburg

“Wachten op groen licht”

Schulenaar Lars Daniëls hoopt op beterschap na hartproble­em

- Freddy VAES

Het wielerseiz­oen is nog pril. Toch wordt er ook wat verwacht van Schulenaar Lars Daniëls. De jongere broer van Simon kroonde zich vorig seizoen tot onder meer vicekampio­en van Limburg. Voorlopig staat hij wel nog op non-actief door hartproble­men. “Soms geeft mijn hartslagme­ter tijdens de koers 250 aan.” Als tweedejaar­sjunior moet het voor Lars Daniëls (17) een belangrijk jaar worden. Alleen heeft hij zijn start al gemist. In het peloton wordt gezegd dat hij door hartproble­men wellicht nooit meer zal koersen.

“Wordt dat inderdaad gezegd?”, glimlacht Daniëls. “Zo’n vaart zal het wel niet lopen, hoop ik. Maar het is inderdaad een feit dat ik door problemen met het hart momenteel aan de kant moet blijven. Lichtjes trainen kan nog wel, maar van competitie is voorlopig nog geen sprake. Vorig jaar zijn de problemen allemaal begonnen. Tijdens de koers gaf mijn hartslagme­ter soms extreme waarden aan. Een paar keer zelfs tot 250.”

Aanvankeli­jk dacht ik dat mijn metertje gewoon doorsloeg, omdat ik er geen last van had

Cardioloog

“Aanvankeli­jk legde ik de schuld bij mijn hartslagme­ter zelf, omdat ik gewoon geen last had tijdens het fietsen. Ik besteedde er dan ook geen aandacht aan. Maar onlangs, toen we in Spanje op stage waren, haalde ik weer een paar keer op training hartslagen tot 220. Nu voelde ik dat wel telkens opkomen. Veiligheid­shalve zijn we dan toch naar een cardioloog geweest om alles eens te laten

Lars DANIËLS checken. Hij stelde me meteen een beetje gerust. Volgens hem komt dit soort ‘hartoversl­agen’ vaker voor bij sporters. Mogelijk is er niets ernstigs aan de hand, maar voor alle zekerheid raadde hij me toch aan om het voorlopig rustig aan te doen. Bovendien moet ik het vooral goed opvolgen. Ik kreeg een week een monitor om het lijf om mijn hartslag nauwkeurig te registrere­n en zo hartritmes­toornissen op te sporen. De resultaten daarvan heb ik nog niet gekregen van het ziekenhuis. Dus het is nog even afwachten. Volgende week hoop ik uitsluitse­l te krijgen en dan wordt hopelijk het licht weer op groen gezet om te koersen. Tenminste daar ga ik van uit. Als dat zo is, hoop ik in april de competitie te hervatten.”

 ?? FOTO FV ?? Lars Daniëls: “Ik mag nu enkel lichtjes trainen.”
FOTO FV Lars Daniëls: “Ik mag nu enkel lichtjes trainen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium