Het Belang van Limburg

“Vroeger kwam men in centrum Genk winkelen”

- Chris NELIS

Wordt Jan Boots (51) van Open Genk – voorheen Open Vld – de nieuwe revelatie die na de verkiezing­en in het midden van het bed kan liggen? Als het van de voormalige centrumman­ager afhangt, zal zijn partij die rol vervullen. Maar amper een jaar voor de verkiezing­en, vanuit een partij die halfslacht­ig door het leven strompelt, gelanceerd worden als ‘wit konijn’ is erg ongeriefel­ijk. Als er een prijs mocht worden uitgereikt voor aanstekeli­jke vrolijkhei­d, dan maakt Jan Boots een stevige kans. De Genkenaar raakte bekend als centrumman­ager, toen nog met een eigen bureau in Shopping 2. Sinds hij zijn eigen bedrijf CityD in het leven riep, doet hij het nog beter dan weleer. Al wil hij dat van de centrumont­wikkeling niet zeggen. “Ik moet bekennen dat de stad heel wat moois heeft verwezenli­jkt”, zegt Boots. “Denk maar aan C-mine en het Thor Park. We zijn als partij niet voor het grote geroep, maar we willen wel met nieuwe inzichten werken aan dossiers die dat nodig hebben.”

Hasseltweg

Op het gebied van handel loopt het volgens Boots mank in Genk. “Waarom kan de Hasseltweg met de vele winkels niet perfect aansluiten op het handelscen­trum? Er wordt meer gedaan om die van elkaar weg te duwen, dan om ze samen te krijgen. Vroeger kwamen mensen naar Genk om te winkelen. Het centrum was bereikbaar, overzichte­lijk en je kon er gemakkelij­k parkeren. We moeten absoluut terug naar die kernkwalit­eiten in een transparan­t systeem. De ondernemer­s in Genk missen duidelijkh­eid.” Boots wil ook inzetten op diversitei­t. “Dat is de kracht van de stad die te weinig benut wordt”, zegt hij. “We moeten gemeenscha­ppen responsabi­liseren, samenleven anno 2018 en niet aan een infuus blijven hangen.”

Coalitie

Over zijn eigen partij zegt Boots dat hij er pas eind vorig jaar is ingestapt. “Ik kende natuurlijk wel de structuren en wie in de verschille­nde raden zat, maar ik maakte tot voor kort geen actief deel uit van Open Genk. Ik ben ook niet blind voor wat er binnen de partij de afgelopen legislatuu­r gebeurd is. Maar ik wil niet het proces van het verleden maken. Het is trouwens ook op die voorwaarde dat ik kandideer bij Open Genk.” Open Vld haalde in 2000 nog zes zetels, in 2006 waren er dat twee en in 2012 nog één. “Ja ik heb met oud-militanten van de partij gesproken en ik ga dat nog meer doen”, gaat Boots verder. “En het zou kunnen dat lokale bekendhede­n op de lijst zullen staan. Ik hoop alleszins dat we er stevig op vooruitgaa­n. Als ons na de verkiezing­en de hand wordt gereikt om mee te helpen een coalitie te vormen, ga ik niet per definitie neen zeggen.”

 ?? Foto KV ?? Burgemeest­er Wim Dries.
Foto KV Burgemeest­er Wim Dries.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium