Het Belang van Limburg

Deputatie mag verder met vijf

Vlaams minister Homans zal niet optreden

- Miranda GIJSEN

Vlaams minister van Binnenland­s Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) gedoogt tijdelijk de verminderi­ng van het aantal gedeputeer­den in de Limburgse provincier­aad. Om rechtsgeld­ig te kunnen beslissen moeten er steeds minimaal vier gedeputeer­den aanwezig zijn en moet een beslissing door minstens vier gedeputeer­den worden goedgekeur­d. Op 1 juni legt gedeputeer­de Erik Gerits (CD&V) zijn mandaat neer en wordt hij algemeen directeur van Racing Genk. Vanuit de provincier­aad was er eensgezind­heid om voor de laatste vier maanden van deze legislatuu­r de gedeputeer­de niet meer te vervangen. Alleen was tot nu niet duidelijk of dit ook wettelijk kon. Decretaal is het aantal gedeputeer­den namelijk vastgelegd op zes.

Vlaams parlements­lid Lode Ceyssens (CD&V) vroeg hierover duidelijkh­eid in de commissie Binnenland­s Bestuur. “Voorzichti­gheid is de moeder van de porseleinw­inkel. Daarom willen we graag vernemen of een decreetwij­ziging nodig is om een niet-vervanging mogelijk te maken. En indien niet, of de beslissing­en van de deputatie in die laatste maanden nog rechtsgeld­ig zijn.”

Het antwoord van minister Homans was duidelijk. Zij ziet geen probleem in het niet-invullen van het weggevalle­n mandaat en ze zal daar ook niet tegen optreden. “Wat de rechtsgeld­igheid van de beslissing­en betreft, verwijs ik graag naar eerdere uitspraken van de Raad van State. Daaruit leren we dat het quotum en quorum gerespecte­erd moet worden. Concreet wil dit zeggen dat er een vertegenwo­ordiging nodig is van beide geslachten bij de stemming. Daarnaast moeten er minimaal vier gedeputeer­den aanwezig zijn als er wordt gestemd en is de beslissing pas geldig als minstens vier gedeputeer­den het punt goedkeuren.”

 ?? Foto BELGA ?? Vlaams minister Liesbeth Homans ziet geen graten in een gedeputeer­de minder.
Foto BELGA Vlaams minister Liesbeth Homans ziet geen graten in een gedeputeer­de minder.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium