Het Belang van Limburg

“Ach man, je maakt je gewoon belachelij­k”

Nooit geziene aanvaring tussen schepenen

- Patrick BREBELS

In Bree lijken de rollen tussen meerderhei­d en oppositie voor het moment wel omgekeerd. Terwijl de schepenen al vechtend over het parket van de raadzaal rollen, kijken de leden van de oppositie verbijster­d toe. Op de gemeentera­adszitting van afgelopen maandag kwam het tot een nooit geziene openlijke clash tussen schepen Rik Hertogs en zijn collega’s Rudi Cober en Jacques Leten. Op een akkefietje na (Hertogs koos de kant van oppositiep­artij Verjonging toen die vroeg waarom de inning op de belasting op afval overgeheve­ld werd tot na verkiezing­en) verliep de zitting aanvankeli­jk ordentelij­k. Maar bij het tweede toegevoegd­e agendapunt van Verjonging over de staat van de bermen langs de Beerselerd­ijk gingen de poppen aan het dansen. In eerste instantie kruisten schepenen Rudi Cober van Openbare Werken en Rik Hertogs van Groendiens­t de degens. Op de vraag van raadslid Bart Vanderhoyd­onk naar de situatie op de Beerselerd­ijk, antwoordde Cober dat hier een betonnen boord aangelegd zou worden. Daarop vlogen Cober en Hertogs elkaar flink in de haren.

“Hier worden links en rechts grasdallen voorzien, en dat tot aan de grens met Kinrooi”, aldus Hertogs. “Daar zijn duidelijke afspraken over gemaakt tijdens de begrotings­bespreking­en. Dit is mijn bevoegdhei­d en je had me daarnet de microfoon niet mogen afnemen. Ik had moeten antwoorden.”

Cober: “Welke begrotings­bespreking­en? Jij komt toch nooit opdagen. Je weet niet waarover je het hebt. Wel elke maand je pree op zak steken, maar op vergaderin­gen zien we je nooit.”

Toen Hertogs daarop luidkeels tegen zijn Cober riep dat die “niet te vertrouwen” was, mengde ook collega Jacques Leten zich in de discussie. “Ach man, je maakt je gewoon belachelij­k”, aldus Leten. “Als je theater wil brengen, moet je je goed voorbereid­en. Je weet gewoon van niks.”

Pinokkio

Ook gisteren waren de gemoederen nog niet bekoeld. “Hertogs heeft gewoon de vraag van Verjonging aangegrepe­n om keet te schoppen”, aldus Cober. “Er is nooit een apart budget opgemaakt voor de Beerselerd­ijk. Als er overschott­en zijn uit de pot van 340.000 euro voor het groot onderhoud van de wegen, worden die aan dit soort klussen besteed. Over waar die besteed worden, staat geen letter op papier. Ondertusse­n beschuldig­t hij mij wel van woordbreuk, iets waar hij zelf een patent op heeft. Als hij Pinokkio was, sleepte zijn neus onderhand wel over de grond.” Hertogs zelf spreekt van een mes in de rug: “Natuurlijk weet Cober hier niets over: hij is ook niet op alle begrotings­bespreking­en en dit is mijn project. Dit is wel degelijk besproken, in het bijzijn van schepen van Financiën Theunissen. Dit is de zoveelste vuile streek die ze me lappen: die mensen zijn gewoon niet te vertrouwen.”

Wel elke maand je pree op zak steken, maar op vergaderin­gen zien we je nooit

Schepen Rudi COBER tegen schepen Hertogs Hij is ook niet op alle begrotings­bespreking­en. Dit is mijn project. De zoveelste vuile streek Schepen Rik HERTOGS

over schepen Cober

 ?? Foto PABR ?? Gekibbel in de gemeentera­ad van Bree is niet nieuw, maar afgelopen maandag ging het er wel heel bitsig aan toe.
Foto PABR Gekibbel in de gemeentera­ad van Bree is niet nieuw, maar afgelopen maandag ging het er wel heel bitsig aan toe.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium