Het Belang van Limburg

Negen maanden om nieuwe brug te bouwen in Genenbos

- Koen LUTS

In Genenbos wordt de brug over het Albertkana­al afgebroken en vervangen door een nieuwe. “De werken starten ten vroegste in september 2019 en zullen negen maanden duren”, zegt Liliane Stinissen van De Vlaamse Waterweg. Enkele zelfstandi­gen maken zich zorgen over hun bereikbaar­heid en de inwoners van Genenbos vragen om de Kanaalstra­at door te trekken langs het kanaal tot aan de Dellestraa­t. Liefst 62 bruggen van het Albertkana­al zullen een doorvaarho­ogte krijgen van 9,10 meter en de helft daarvan is klaar. Er zijn 13 bruggen in uitvoering en in 2022 zullen de laatste 18 bruggen herbouwd, aangepast of opgevijzel­d worden. Volgens Liliane Stinissen van De Vlaamse Waterweg moet er nog een aannemer aangeduid worden om acht bruggen te bouwen, waaronder die van Genenbos.

“De werken zullen door een tijdelijke handelsver­eniging uitgevoerd worden en op negen maanden tijd moet de klus geklaard zijn. We voorzien omleidinge­n in overleg met alle betrokken instanties, maar aan de nabijgeleg­en bruggen zal er natuurlijk niet gewerkt worden. In de oude brug zit alleen wat asbest in de leidingen en dat vormt geen probleem. Ze zal op een vrijdagavo­nd doorgeknip­t worden met een kraan en de meeste brokstukke­n zullen op een ponton onder de brug belanden. Daarna worden natuurlijk alle delen van de brug die in het water zijn beland, opgeruimd”, zegt Stinissen.

Op de plaats waar zich de huidige brug van de Genenbosst­raat bevindt, is het kanaal 50 meter breed. De Vlaamse Waterweg wil het kanaal verbreden tot 86 meter. De brug zal een lengte hebben van 123 meter en een hoogte van 22 meter. De grote delen zullen in een bedrijf worden gebouwd. Met de boot worden ze dan ter plaatse gebracht en er geassemble­erd op de landhoofde­n. De nieuwe brug komt bijna 2 meter hoger te liggen. “Voor de fietsers voorzien we afgesloten fietspaden en ze zullen ook makkelijke­r naar de jaagpaden van het kanaal kunnen rijden”, zegt Stinissen. “Voor de werken starten, zullen we een tweede infomarkt organisere­n en dan zijn de plannen veel concreter.”

Omrijden

Na de werken aan de brug wordt in de Genenbosst­raat en de aan- palende straten gescheiden riolering aangelegd. Paul Schroyen uit Genenbos: “Toch vraag ik me samen met heel wat inwoners van Lummen en Viversel af waarom de Kanaalstra­at niet wordt doorgetrok­ken tot aan de voormalige terreinen van Dossche. Indien er nog een brug voorbij de kolenhaven komt, is alle industrie ontsloten en dan blijft de hinder voor iedereen heel beperkt.” Bakker Ludo Beckers vreest voor heel wat minder omzet tijdens de werken. “De klanten van Heusden zullen een hele omweg moeten maken en voor speciale evenemente­n zullen ze dat allicht nog doen. Maar ook de gewone passanten zullen we negen maanden niet meer zien. Hoe we dat gaan oplossen, moeten we nog bekijken”, besluit Beckers.

 ?? FOTO KLU ?? “In de oude brug zit wat asbest in de leidingen, maar dat vormt geen probleem”, aldus De Vlaamse Waterweg.
FOTO KLU “In de oude brug zit wat asbest in de leidingen, maar dat vormt geen probleem”, aldus De Vlaamse Waterweg.
 ??  ?? Bakker Ludo Beckers en zijn echtgenote vrezen dat klanten zullen wegblijven.
Bakker Ludo Beckers en zijn echtgenote vrezen dat klanten zullen wegblijven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium