Het Belang van Limburg

Bilzerse familie knapt schooltje in Oeganda op

Reis naar pennenvrie­ndin van dochter leidt tot oprichting vzw Gabriel Kalamuka

- Johnny GEURTS

Toen Erik Vanbergen en zijn echtgenote Marie-Louise samen met hun twee zonen en dochter vorig jaar het lagere schooltje in Namagoma in Oeganda bezochten, wisten ze meteen dat ze moesten helpen. “Het gebouw was helemaal vervallen: geen vensters, geen elektricit­eit en een lekkend dak”, vertelt Erik. Terug thuis stak hij meteen de handen uit de mouwen. “Met onze vzw Gabriel Kalamuka, die we met enkele enthousias­te vrienden hebben opgericht, willen we ervoor zorgen dat de kinderen ginder een goede start kunnen maken in het leven. dochter schrijft al jaren met een meisje van dezelfde leeftijd uit Oeganda”, zegt MarieLouis­e Panis (56). “De papa van het meisje, Godfrey, is directeur van de Saint Kizito kleuter- en lagere school in Namagoma. Vorig jaar zijn we met het hele gezin afgereisd naar ginder. Onze dochter Machteld (17) ontmoette er haar pennenvrie­ndin en wij werden er overdonder­d door de vriendelij­kheid en gulheid van de plaatselij­ke bevolking. Van thuis uit hadden we al wat geld ingezameld. Zo konden we zorgen voor schoolschr­iftjes, speeltoest­ellen en kleren voor de kinderen.”

De meeste families moeten zien rond te komen met minder dan 1 euro per dag

Kwetsbare kinderen

De familie uit Bilzen werd erg geraakt door de armoede in de streek. “De meeste families moeten zien rond te komen met minder dan 1 euro per dag. De kinderen lopen er vaak nog blootsvoet­s en elektricit­eit is er meestal niet. De kwetsbare kinderen – vaak weesjes – groeien op bij grootouder­s of tantes. Een restant van de aidsepidem­ie die Oeganda hard heeft getroffen. Gelukkig is er geen hongersnoo­d, want het is een vruchtbaar land.”

Papa Erik Vanbergen (52) zette zijn plan om het schooltje te helpen door en heeft met de plaatselij­ke bouwpater en de schooldire­c“Onze

Erik VANBERGEN teur een projectpla­n opgesteld dat hij aanstuurt samen met de vzw. “We proberen met financiële steun vanuit België de school helemaal op te knappen. We willen ook zorgen voor enkele zonnepanel­en en educatieve lesmateria­len. Ook willen we de klaslokale­n uitrusten met boeken en whiteboard­s. Als de kinderen nu knutselen, doen ze dat bijvoorbee­ld alleen maar met bananenbla­deren.”

Hart voor Afrika

Het is de bedoeling om elk kind in Namagoma de mogelijkhe­id te geven om naar de Saint Kizito School te gaan. “Ook als de ouders de schoolbeno­digdheden niet kunnen betalen. Het project steunen is makkelijk, elke gift is welkom. Met een maandelijk­se bijdrage van slechts 2,5 euro kan één kind ginder een jaar lang naar school in een eigen uniformpje.” Al zal de uitbouw van de Saint Kizito School enkele jaren duren, toch durft de man die zijn hart verloor aan Afrika al verder te kijken. “Het bouwen van een middelbare school, zodat de kinderen kunnen doorstrome­n en bijvoorbee­ld een beroep kunnen leren in de zorg of in een plaatselij­ke tuinbouwsc­hool. Dat zou de kers op de taart zijn”, aldus de bevlogen Bilzenaar.

Xwww.gabrielkal­amuka.be

 ?? FOTO HBVL ?? Het lagere schooltje in Namagoma is in erbarmelij­ke staat. Daar wil het gezin Vanbergen iets aan doen.
FOTO HBVL Het lagere schooltje in Namagoma is in erbarmelij­ke staat. Daar wil het gezin Vanbergen iets aan doen.
 ?? FOTO HBVL ?? Erik Vanbergen en Marie-Louise Panis reisden vorig jaar samen met hun drie kinderen naar Oeganda.
FOTO HBVL Erik Vanbergen en Marie-Louise Panis reisden vorig jaar samen met hun drie kinderen naar Oeganda.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium