Het Belang van Limburg

Nieuwkomer­s worden vrijwillig­ers

Genkse organisati­es houden infomarkt voor anderstali­ge nieuwkomer­s

- Chris NELIS

Het Centrum voor Basiseduca­tie gaat anderstali­ge nieuwkomer­s aanmoedige­n om zich in te zetten als vrijwillig­er. Op die manier kunnen ze, volgens Basiseduca­tie, niet alleen sneller de taal leren maar meteen ook hun netwerk vergroten. Dat moet dan weer leiden tot snellere integratie en een job. Gisteren konden ze tijdens een kleine markt met standjes voor het eerst kennismake­n met organisati­es die vrijwillig­ers zoeken.

Ik werk heel hard aan mijn integratie­proces en vind vrijwillig­erswerk hiervoor heel waardevol. En als ik dan ook iets kan betekenen voor de maatschapp­ij, des te beter

“Heel wat organisati­es kampen met een gebrek aan vrijwillig­ers”, zegt Helga Cleuren van het Centrum voor Basiseduca­tie. “En langs de andere kant zijn er heel wat anderstali­ge nieuwkomer­s die veel vrije tijd hebben en graag de handen uit de mouwen willen steken. Als we die twee samenbreng­en, hebben we een win-winsituati­e. De organisati­e wint omdat die een paar extra handen en gezelschap krijgt en de nieuwkomer omdat die zijn netwerk kan verbreden en veel sneller de taal aanleert. Nu gebruiken ze alleen Nederlands tijdens de lessen, als ze naar de dokter gaan of even in de winkel zijn. Maar als die mensen in hun omgeving kunnen meegaan in het maatschapp­elijk le-

Akil ALBIK Nieuwkomer uit Aleppo ven, zullen ze daar sneller volwaardig deel van uitmaken. Het kan de deur zijn naar een nieuwe wereld.”

Vaste baan

Basiseduca­tie krijgt voor dit project ook de medewerkin­g van de stad Genk. “Om het allemaal concreet te maken hebben we verschille­nde organisati­es aangeschre­ven die op zoek zijn naar vrijwillig­ers”, zegt Cleuren. Onder meer De Multicultu­rele Tafel, vzw AIF, de stedelijke sportdiens­t, jeugdwelzi­jnswerk Gigos en rust- en verzorging­sinstellin­g Prinsenpar­k zijn ingegaan op de uitnodigin­g en hebben gisteren een standje bemand in het Centrum voor Basiseduca­tie in Genk. “We doen hier aan mee omdat we er potentieel in zien”, zegt Dolf Kusters, adjunct-directeur van Prinsenpar­k. “De mensen kunnen als vrijwillig­er meedraaien in het cafetaria of bij het bereiden van maaltijden. Maar ook tussendoor hebben we nood aan mensen die willen praten en wandelen met onze bewoners. Dat kan allemaal in de vorm van een taalstage en op termijn kan het zelfs leiden tot een vaste baan.”

Familie

Rachid Bahassik (31) ruilde Marokko voor ons land en heeft al verschille­nde standjes bezocht. “Er zijn al een paar dingen die ik graag wil doen”, zegt hij. “Bij Gigos helpen de Vikingboot Fenrir te renoveren, zegt me wel iets. En ook bij AIF wil ik een handje toesteken in de keuken. Waarom? Dat zijn dingen die ik heel graag doe. Maar het helpt mij ook mijn taal te verbeteren en mijn netwerk te vergroten. Ik heb in België geen familie, ik zal dus hier familie moeten zoeken. En die ga ik niet vinden als ik niks doe.” Souad En-Nouimi (33) wil graag helpen bij de kinderafde­ling van Gigos. “Maar ook werken voor de Multicultu­rele Tafel lijkt me wel wat”, zegt Souad. “Ja, het verbeteren van de taal speelt een rol. Maar ik doe het toch vooral om mensen te helpen.”

Al even enthousias­t om een handje toe te steken is Akil Albik (47) uit Aleppo in Syrië. “Ik neem alles aan”, zegt Akil. “Ik werk heel hard aan mijn integratie­proces en zie vrijwillig­erswerk in dat kader als heel waardevol. En als ik dan ook iets kan betekenen voor de maatschapp­ij, des te beter.”

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Rachid Bahassik, Akil Albik en Souad En-Nouimi luisteren naar Letty Serïo over de werking en het vrijwillig­erswerk bij AIF en De Multicultu­rele Tafel.
FOTO CHRIS NELIS Rachid Bahassik, Akil Albik en Souad En-Nouimi luisteren naar Letty Serïo over de werking en het vrijwillig­erswerk bij AIF en De Multicultu­rele Tafel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium