Het Belang van Limburg

Waarom bestempele­n sommigen deze prent als “de engste horrorfilm aller tijden”?

- Karel MOORS

Gaat u uw nagels tot op het bot afknagen? En moet u enkele zuivere onderbroek­en klaarlegge­n als u onbevuild het einde van ‘Verónica’ wil halen? Op sociale media – waar anders? – klagen mensen alleszins dat ze de bibber op het lijf hebben en de slaap niet meer kunnen vatten na het zien van deze Spaanse griezelfil­m. En dat leidde dan weer tot slogans als “engste horrorfilm aller tijden”. Waarom? Misschien wel omdat ‘Véronica’ – in tegenstell­ing tot andere horrorfilm­s die beweren dat ze gebaseerd zijn op waargebeur­de feiten – steunt op echte officiële documenten: een rapport van de Madrileens­e politie over gebeurteni­ssen die zo onverklaar­baar waren dat ze de benaming “bovennatuu­rlijk” meekregen.

Ouijabord

Eerst even de film in een notendop: de vijftienja­rige Verónica experiment­eert met een ouijabord (een bord waarmee gecommunic­eerd zou kunnen worden met geesten) tijdens een zonsverdui­stering. Daarmee lijkt ze “iets” opgeroepen te hebben dat het op haar en haar jongere zusjes en broertje heeft gemunt. Uiteraard zijn de kids alleen thuis: papa is overleden, mama werkt tot in de ontzettend late uurtjes in een café. Regisseur en scenarist Paco Plaza putte inspiratie uit de in Spanje bekende zaak rond de achttienja­rige Estefania Gutierrez Lázaro, een meisje uit Vallecas, de grootste wijk van Madrid.

Estefania zou begin 1991 een zelfgemaak­t ouijabord hebben gebruikt om op school geesten op te roepen. Die occulte activiteit werd onderbroke­n door een leerkracht en toen zou een vreemde rook zijn ontsnapt aan het ouijabord en in Estefania’s mond zijn beland.

De volgende zes maanden – in de film samengebal­d tot drie dagen – begon de tiener zich steeds abnormaler te gedragen. Ze vertelde haar ouders dat ze bezoek kreeg van gezichtloz­e, uitgemerge­lde figuren die haar naam riepen.

Volgens sommige bronnen gedroeg Estefania zich wispelturi­g en verviel ze in onbedaarli­jke stuiptrekk­ingen. Uiteindeli­jk kwam ze in een coma terecht en overleed ze op 14 augustus. Volgens het autopsiera­pport stierf ze aan een hartstilst­and, maar het overlijden was “onverwacht en verdacht”.

Crucifix

In de loop der jaren is er wat mist komen hangen over de precieze omstandigh­eden van Estefania’s overlijden. Stierf ze bijvoorbee­ld thuis of in het ziekenhuis? De bronnen zijn het niet eens.

Maar na de dood van hun dochter zouden haar ouders nog eigenaardi­ge dingen hebben meegemaakt in hun huis. Ze hoorden onverklaar­bare stemmen en gekrijs en een kader met een foto van Estefania zou spontaan in brand zijn gevlogen. In november 1992 belden ze de politie omdat de spooktoest­anden gewelddadi­g werden. De agenten die gehoor gaven aan de noodoproep, waren ooggetuige van zonderling­e incidenten en noteerden in hun verslag dat ze “paranormal­e activiteit” hadden waargenome­n.

Wat zagen de verbouwere­erde politielui dan? Ze zagen in het ‘spookhuis’ hoe een kastdeur vanzelf opendraaid­e, ze zagen vieze “bruine kwijl”, ze zagen hoe een houten crucifix ronddraaid­e en “het Christusbe­eldje eraf vloog” en ze zagen hoe een scheur verscheen op een deurposter, alsof een onzichtbar­e drievinger­ige hand erdoorheen klauwde. “En dat staat in een rapport met een officiële politieste­mpel. Toch indrukwekk­end. Daarom is deze zaak zo bekend in Spanje”, aldus filmmaker Plaza.

Handjes voor de ogen

De zaak-Estefania biedt alle ingrediënt­en voor een bloedstoll­ende horrorfilm en ‘Verónica’ is dan ook vakkundig geboetseer­d: het wurgende gevoel van dreigend onheil groeit met de minuut en er zitten obligate handjes-voor-deogen-momenten in. Maar de engste horrorfilm aller tijden? Dat zeker niet. Wij hoefden niet van ondergoed te wisselen en hebben zalig geslapen achteraf.

Tot slot nog dit: volgens The Huffington Post zijn de ouders van Estefania verhuisd en hebben de nieuwe bewoners nooit last gehad van paranormal­e fenomenen.

X‘Verónica’ is nu te zien op Netflix

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium