Het Belang van Limburg

Dokter en poetshulp werken samen in “zorgzones”

Alleen Noord-Limburg heeft nog geen akkoord

- Liliana CASAGRANDE

Vlaanderen zal worden ingedeeld in 60 zones waarin onder meer dokters, apothekers, psychologe­n, thuisverpl­eegkundige­n, OCMW-medewerker­s en poetshulpe­n zullen samenwerke­n. Ze wisselen informatie uit en vormen samen een team rond de patiënt. “De eerste 49 zones zijn goedgekeur­d”, zegt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). Limburg krijgt acht zones voor deze eerstelijn­szorg, daarvan zijn er zeven goedgekeur­d. Alleen de grote zone van Noord-Limburg is nog niet goedgekeur­d.

Vlaanderen wordt ingedeeld in zestig zones waarin huisartsen, apothekers, thuisverpl­egers, psychologe­n en andere hulpverlen­ers gaan samenwerke­n. Ze zullen een team vormen rond een patiënt. “Deze eerstelijn­szones komen er op vraag van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie”, zegt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V).

HASSELT -

Vorig jaar vroeg Vandeurzen aan hulp- en zorgverlen­ers om onderling af te spreken in welke regio’s ze willen samenwerke­n. Bedoeling van die hele eerstelijn­szones is om de zorg efficiënte­r te organisere­n zodat zowel de patiënt als de hulpverlen­er er beter van wordt. Intussen kreeg het Agentschap Zorg en Gezondheid 55 aanvragen binnen voor de oprichting van een eigen zone. Daarvan zijn er nu 49 goedgekeur­d, waarvan zeven in Limburg. In heel Vlaanderen hebben nu 245 van de 308 gemeenten al een plaats in één van die 49 zones. Uiteindeli­jk zullen er in heel Vlaanderen ongeveer 60 eerstelijn­szones zijn.

Oudsbergen

“Het is nog wachten op NoordLimbu­rg”, zegt Jo Vandeurzen. “Door de fusie van MeeuwenGru­itrode en Opglabbeek moeten ze daar nog kiezen tussen de zones GAZ (Genk-As-Zutendaal) en Noord-Limburg. Zodra deze zone is goedgekeur­d, heeft Limburg acht zones in totaal.” Aanvankeli­jk zou MeeuwenGru­itrode in de Noord-Limburgse groep stappen en Opglabbeek in die van Genk, want zo werken ook artsen en apothekers in die gemeenten al jaren samen. Maar die knoop is nog niet doorgehakt. Een van de voorwaarde­n die Vandeurzen heeft opgelegd, is dat zones de krachten bundelen voor 75.000 à 125.000 inwoners. Noord-Limburg wordt met wellicht 160.000 inwoners de grootste zone in onze provincie, al hangt

dat nog van de keuze van fusiegemee­nte Oudsbergen af. GAZ wordt met 81.000 inwoners de kleinste zone. In Antwerpen-centrum heb je een zone van 200.000 inwoners, in Gent zelfs van 259.000 inwoners.

Transitiec­oach

Voor heel Vlaanderen zijn er ook acht transitiec­oaches aangesteld die de lokale zorg- en hulpverlen­ers begeleiden. “De zorg- en hulpverlen­ers zullen een team vormen rond een patiënt”, zegt Marleen Dethier, transitiec­oach voor Limburg. “Ze zullen onderling informatie uitwissele­n en bekijken hoe ze de patiënt zo goed mogelijk kunnen behandelen. Ook thuisverpl­eging, poetsdiens­t en OCMW kunnen hierbij betrokken worden.” En wat als iemand een dokter in de ene zone heeft en een kinesist in de andere? “Dat maakt niet uit. De patiënt kiest altijd zelf zijn hulp- en zorgverlen­ers.”

Kringen

Er wordt in de zorg nu ook al in allerlei samenwerki­ngsverband­en gewerkt: huisartsen­kringen, kringen van kinesisten, enz. “We hebben rekening gehouden met groepering­en die er al zijn. De eerstelijn­szones zijn groter, dus die vallen samen met de buitengren­zen van de huisartsen­kringen.” In elke zone komt een zorgraad met vertegenwo­ordigers van verschille­nde discipline­s en de overheid. Verder wordt er een Vlaams instituut voor de eerste lijn uitgebouwd, een expertisec­entrum dat de zones en zorgverlen­ers ondersteun­t met opleiding en advies.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium