Het Belang van Limburg

Kaat (3) schittert in docu voor dove kinderen

Kleuter uit Genk (3) gevolgd door Jessa Ziekenhuis voor minidocume­ntaire over gehoorimpl­antaten

- Hanne DE BELIE

Kaat Keppers (3) uit Genk is de ster in een docu voor dove kinderen van het Jessa Ziekenhuis. Een cameraploe­g volgt het meisje terwijl ze een hoorimplan­taat krijgt.

Het Jessa is, als eerste ziekenhuis ter wereld, gestart met een project waardoor mensen zelf hun implantaat kunnen afstellen.

“Nu wordt de prinses in slaap gedaan. We gaan goed voor haar zorgen.” De oogjes van Kaat Keppers (3) uit Genk vallen dicht. Ze ligt klaar op de operatieta­fel, voor de plaatsing van haar tweede Cochleair Implantaat: een elektronis­ch hoortoeste­l dat chirurgisc­h geïmplante­erd wordt. Kaat is ernstig slechthore­nd en werd door het Hasseltse Jessa Ziekenhuis gevolgd voor een minidocume­ntaire om ouders van dove kinderen te informeren. Kaat Keppers (3) werd voor, tijdens en na haar operatie gevolgd door een cameraploe­g van het Hasseltse Jessa Ziekenhuis. Het meisje uit Genk kreeg in november een Cochleair Implantaat (CI) in haar tweede oortje. Zaterdag, tijdens de eerste CI-trefdag voor doven en slechthore­nden op de Campus Salvator in Hasselt, wordt de minidocume­ntaire voor het eerst getoond.

“Toen in het begin ontdekt werd dat Kaat niet goed kon horen, wisten we niet goed wat op ons af ging komen”, vertelt mama Barbara Neirynck. “We wilden meewerken aan de documentai­re, omdat het belangrijk is dat andere ouders goed geïnformee­rd worden.”

Stelselmat­ig

Kaat is met zware gehoorprob­lemen geboren, maar de oorzaak is onbekend. “Kaat was niet geslaagd voor haar eerste gehoortest bij Kind&Gezin”, vertelt papa Bram Keppers. “Na een tweede test werden we doorverwez­en naar audiologie in het ziekenhuis. Daar bleek dat Kaat ernstig slechthore­nd is. Dat was een donderslag bij heldere hemel.” “Kaat was amper vijf weken toen het ontdekt werd”, zegt Barbara. “Toen ze tien weken oud was, zijn we gestart met hoorappara­atjes. Ze is niet volledig doof geboren, maar omdat haar gehoor stelselmat­ig achteruitg­ing, boden de hoorappara­atjes na een tijdje nog onvoldoend­e versterkin­g. Daarom hebben we beslist om voor Cochleair Implantate­n te kiezen. Een gewoon hoorappara­at biedt geluid luider aan. De werking van het oor blijft hetzelfde. Bij een CI wordt het geluid volledig omgeleid. Geluid wordt herwerkt tot elektronis­che signalen die rechtstree­ks worden doorgestuu­rd naar de gehoorzenu­w, via het inwendige deel van het implantaat. Toen Kaat net twee was, kreeg ze haar eerste implantaat aan haar slechtste oortje. Het verschil was heel duidelijk merkbaar. Ze kon beter babbelen, ze kon de klanken beter uitspreken. In november heeft ze haar tweede implantaat gekregen. Dat moet haar helpen met spraak in lawaaierig­e situaties of in groep. We merken dat Kaat sinds enkele maanden veel opener is, meer zelfzeker. Ze is nu natuurlijk wat ouder, dus dat kan ook met de leeftijd te maken hebben.”

School

Kaat en haar ouders werden vier maanden lang gevolgd: van de uren voor de ingreep en de operatie zelf tot het instellen van haar hoortoeste­lletjes bij medisch hoorcentru­m de Oorgroep in Deurne. Het Jessa Ziekenhuis

Toen Kaat net twee was, kreeg ze haar eerste implantaat. Ze kon beter babbelen, ze kon de klanken beter uitspreken.

Mama Barbara

werkt als eerste ziekenhuis mee aan een studie om hun Cochleair Implantaat van op afstand af te stellen (zie kader). “Wij zijn met Kaat nog verschille­nde keren naar Deurne moeten gaan voor de fitting van haar implantate­n”, zegt Barbara. “De implantate­n worden getest en verder afgesteld. Dat duurt maar een kwartiertj­e, maar door de afstand zijn we telkens verschille­nde uren kwijt. Het zou handig zijn, als dat op termijn allemaal van op afstand kan.” Mede dankzij de implantate­n, gaat het goed met Kaat. “Kaat staat nu in het leven zoals elke driejarige”, zegt haar mama. “Ze pikt heel veel op van haar broer en zus, spreekt naast gebarentaa­l ook gewoon Nederlands. Ze weet wel dat ze een apparaatje draagt dat ze ’s morgens aandoet en ’s avonds uitdoet. Maar ik denk niet dat zij nu al beseft dat ze niet hoort. Kaat gaat momenteel naar dovenschoo­l Kids in Hasselt. Of ze daar blijft of later nog naar een gewone school kan, is een twijfelpun­t. Het zou fijn zijn als ze naar dezelfde school als haar broer en zus kan gaan. Anderzijds leert ze bij de Kids ook gebarentaa­l, daar zit ze samen met gelijkgest­emden. De toekomst zal wel uitwijzen wat het beste is voor haar.”

 ??  ??
 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? De driejarige Kaat Keppers uit Genk werd door het Jessa Ziekenhuis gevolgd voor een minidocu om ouders van dove kinderen te informeren.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR De driejarige Kaat Keppers uit Genk werd door het Jessa Ziekenhuis gevolgd voor een minidocu om ouders van dove kinderen te informeren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium