Het Belang van Limburg

“Ruimteplan Vlaanderen benadeelt Limburg”

Voka klaagt dictatuur van Vlaamse Ruit aan

- Yves LAMBRIX

“Het kan niet dat Limburg in het nieuwe Beleidspla­n Ruimte Vlaanderen (BRV) het label van ‘hinterland’ krijgt, met minder ontwikkeli­ngsmogelij­kheden maar met groen en open ruimte voor bezoekers uit het centrum.” zegt Johann Leten (Voka Limburg), die daarin wordt gesteund door zijn West-Vlaamse evenknie Bert Mons. “Het plan focust op de Vlaamse Ruit, dat ook het merenDat deel van de middelen zal krijgen. West-Vlaanderen en Limburg zijn veel minder een knooppunt, en zullen dus minder ontwikkeli­ngsmogelij­kheden en investerin­gen krijgen”, klaagt Leten aan. “De Vlaamse regering moet dringend haar Euregiobri­l opzetten en onze sterke connecties met de Euregio en de groeipolen Eindhoven en Aachen laten meetellen.” Ook na de heisa over de betonstop wil de regeringBo­urgeois dit voorjaar nog landen met het definitiev­e plan.

De verdichtin­g van de Vlaamse Ruit (Brussel-Gent-Antwerpen-Leuven) vormt de rode draad doorheen het witboek van het nieuwe ‘Beleidspla­n Ruimte Vlaanderen’ (BRV). “Het gevaar dreigt dat Limburg en West-Vlaanderen het label van ‘hinterland van Vlaanderen’ krijgen, met minder ruimtelijk­e en ontwikkeli­ngsmogelij­kheden maar met groen en open ruimte voor bezoekers uit het centrum.” Dat zegt Johann Leten, gedelegeer­d bestuurder van Voka Limburg en vicevoorzi­tter van de koepel van de 14 Kamers van Koophandel in België. In haar regeerakko­ord heeft de Vlaamse regering opgenomen dat ze deze legislatuu­r het Beleidspla­n Ruimte Vlaanderen (BRV) realiseert. Dat moet de opvolger worden van het Ruimtelijk Structuurp­lan Vlaanderen uit 1997. Het BRV zal aangeven hoe de waardevoll­e open ruimte maximaal wordt gevrijwaar­d en waar wonen en ondernemen mogelijk blijft. De omstreden boskaart en betonstop vormen essentiële onderdelen van dit visieplan, dat de inname van nieuwe ruimte tegen 2040 volledig wil stoppen.

Hoewel de regering in mei met het definitiev­e BRV wil landen, verwachten sceptici dat dit onmogelijk is en het dossier naar de volgende legislatuu­r verhuist.

Vicieuze cirkel

“Of het nu over stedelijkh­eid of de betonstop gaat, de focus voor de verdere ruimtelijk­e ontwikkeli­ng van Vlaanderen ligt vaak op de Vlaamse Ruit. Met haar 820 inwoners/km2 is dat een van de dichtstbev­olkte gebieden van Europa”, zegt Johann Leten. “De verdichtin­g en inzet van het merendeel van de middelen in deze regio vormt de rode draad doorheen het plan. Logisch als je methodiek uitgaat van het knooppuntm­odel.”

Volgens Kris Claes, directeur belangenbe­hartiging bij Voka Limburg, is deze methodiek erg nadelig voor Limburg en West-Vlaanderen: “Deze twee regio’s hebben vandaag een lage knooppuntw­aarde. Daardoor zullen ze in de toekomst minder ontwikkeli­ngsmogelij­kheden krijgen, waardoor hun knooppuntw­aarde nog verder zal verlagen. Zo beland je natuurlijk in een vicieuze cirkel. ” Leten: “Het gevaar schuilt er in dat Limburg en West-Vlaanderen het label krijgen opgeplakt van ‘hinterland van Vlaanderen’. Dat moeten we ten alle tijden vermijden, omdat het onze toekomst hypothekee­rt.”

”Effecten al zichtbaar”

Volgens Kris Claes zijn de effecten nu al in beide provincies zichtbaar. “De afschaffin­g van de provincial­e directies van De Lijn en hun verhuizing naar Mechelen, is een eerste voorbeeld. Het Essersbos en Lummen-Zuid en Chartreuse in West-Vlaanderen zijn twee andere dossiers waarvoor het zeer moeilijk is om groen licht te krijgen. Groen en open ruimte worden vaak als argument gebruikt om ontwikkeli­ngen in deze regio’s tegen te gaan.”

Johann Leten: “Dit is zeer jammer voor de ruim twee miljoen mensen die niét in de Vlaamse Ruit wonen. Zij betalen evengoed mee aan de ontwikkeli­ng van Vlaanderen, en hebben daardoor ook recht op gelijke ontwikkeli­ngsmogelij­kheden en gelijke investerin­gen op het vlak van infrastruc­tuur, mobiliteit en voorzienin­gen.”

Euregional­e bril

Het duo heeft forse bedenkinge­n bij het huidige plan. “Dat beschouwt Vlaanderen te veel als een eiland. De ruimtelijk-economisch­e ontwikkeli­ng van Limburg stopt evenwel niet aan lands- en taalgrenze­n, maar heeft sterke connecties met de Euregio Maas-Rijn en de groeipolen Eindhoven en Aachen. Het wordt dus tijd dat de Vlaamse regering haar euregiobri­l opzet”, zegt Leten. “Daarnaast houdt het geen rekening met de demografis­che groei. Vandaag heeft Limburg een jongere bevolking en dus minder nood aan zorgvoorzi­eningen. Omdat we een lagere knoopuntwa­arde hebben, zullen we in de toekomst minder mogelijkhe­den krijgen om die verouderin­g op te vangen.”

Leten en Claes roepen de Limburgse parlementa­iren op om hier streng mee op toe te zien.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO SM ?? Johann Leten: “Groen en open ruimte worden vaak als argument gebruikt om ontwikkeli­ngen in onze regio tegen te gaan.” Voka geeft als een voorbeeld het dossier van het Essersbos (foto).
FOTO SM Johann Leten: “Groen en open ruimte worden vaak als argument gebruikt om ontwikkeli­ngen in onze regio tegen te gaan.” Voka geeft als een voorbeeld het dossier van het Essersbos (foto).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium