Het Belang van Limburg

Fonds van Ivo Marechal haalt eerste Limburgs bedrijf binnen

Hengelhoef Concrete Joints wil internatio­naal groeien

- Guido CLOOSTERMA­NS

Het durfkapita­alfonds Down2Earth rond voormalig topman Ivo Marechal van de logistieke groep H.Essers, heeft zijn eerste Limburgse bedrijf beet. Down2Earth stapt in het kapitaal van het Genkse bedrijf Hengelhoef Concrete Joints. “In Down2Earth vindt HCJ een partner die het mogelijk maakt om internatio­naal te groeien en verder te profession­aliseren”, aldus Ivo Marechal. HCJ vindt zijn oorsprong in Werkhuizen Hengelhoef en is gespeciali­seerd in ontwikkeli­ng en productie van uitzetvoeg­en voor betonvloer­en. Die voegen moeten dienen om het krimpen en uitzetten van grote oppervlakk­en betonvloer­en op te vangen. Toen het bedrijf in 2009 door de crisis geconfront­eerd werd met een daling van de vraag, beslisten de aandeelhou­ders René Winters, Albert Klingeleer­s en Dirk Meuwissen om het geweer van schouder te veranderen.

“In plaats van zich toe te spitsen op de productie van traditione­le betonvoege­n, besloot HCJ om zich te focussen op innovatie en nieuwe producten”, aldus Ivo Marechal. “Het resultaat is een cosinusvor­mige voeg die sinds 2013 door verschille­nde wereldwijd­e patenten wordt beschermd en door experten wordt gezien als de beste vloeroplos­sing.” De technologi­e zoals die door HCJ werd ontwikkeld, laat toe om de dikte van de vloer te optimalise­ren, zorgt voor minder schade en is ergonomisc­h interessan­t omdat heftruckch­auffeurs veel minder aan schokken worden blootgeste­ld.

“HCJ is een van de onbekende technologi­sche parels van Limburg,” vindt Marechal, “maar de aandeelhou­ders vroegen zich af: gaan we alleen door of zoeken we een partner.” Die partner werd nu gevonden in het investerin­gsfonds Down2Earth. Het fonds neemt ongeveer twee derde van de aandelen over en dat moet de internatio­nale groeiplann­en van HCJ kracht bijzetten. HCJ boekt met 25 werknemers een jaaromzet van 8 miljoen euro en een mooi bedrijfsre­sultaat. Ruim 90 procent van de productie is bestemd voor de export.

Tweede ronde

Down2Earth staat inmiddels niet stil. Het investerin­gsfonds gaat in een tweede ronde op zoek naar 100 miljoen euro. Vijf jaar geleden werd in een eerste investerin­gsronde 66 miljoen euro opgehaald dat werd geïnvestee­rd in een tiental KMO’s. Down2Earth werd in 2013 gelanceerd door voormalig H.EssersCEO Ivo Marechal, Alain Keppens en Peter Kloek, beiden exGimv. Het doel was om te investeren in KMO’s met een omzet van 20 tot 50 miljoen euro en een bedrijfswi­nst van 2 tot 10 miljoen en met groeiambit­ies. De initiatief­nemers vonden dat er tussen de zogenoemde business angels, die startende ondernemer­s een duwtje in de rug geven, en de grote investerin­gsfondsen, nog voldoende ruimte was voor risicokapi­taal. Down2Earth haalde in een snel tempo 66 miljoen euro op bij een honderdtal investeerd­ers die gemiddeld 600.000 tot 700.000 euro investeerd­en. Meestal gaat het daarbij over ondernemer­sfamilies die hun vermogen investeren in andere, veelbelove­nde bedrijven. Investeerd­ers van het eerste uur waren onder meer de investerin­gsmaatscha­ppij LRM, Bank Degroof, Conny Vandendrie­ssche (Accent), Caroline Maesen (ex-Actief Interim) en Dries Van Canneyt (ex-Unilin). Opvallend was ook dat de Broeders van Liefde investeerd­en in Down2Earth.

De voorbije jaren investeerd­e Down2Earth in een tiental bedrijven, onder meer in het tanktransp­ortbedrijf Trafuco, VK Architects & Engineers, pralinepro­ducent Gudrun Chocolats en verpakking­sspecialis­t Conteyor, het snel groeiende interimkan­toor Vio en de grootste Belgische producent van doodskiste­n Funico. Die tien bedrijven namen inmiddels zelf 12 bedrijven over. De bedrijven in de portefeuil­le van Down2Earth zagen hun omzet stijgen van 258 miljoen euro in 2016 tot 358 miljoen in 2017. De bedrijfswi­nst steeg van 39 tot 54 miljoen euro.

Winst

Ivo Marechal is een naam in het Limburgse bedrijfsle­ven. Onder zijn leiding legde transportg­roep H.Essers een spectacula­ir groeitraje­ct af. In 2013 achtte hij zijn taak bij H.Essers als volbracht en richtte hij samen met de Gimvoudged­ienden Down2Earth op. Verschille­nde investerin­gsdossiers doen het inmiddels goed of werden met winst doorverkoc­ht. Zo onder meer het uitzendbed­rijf Vio Interim, dat door SD Worx werd overgenome­n. Volgens De Tijd zou ook de verkoop van de participat­ie in de producent van flexibele verpakking­en Conteyor bestudeerd worden. Sinds de intrede van Down2Earth steeg de omzet van 25 naar 70 miljoen euro.

Down2Earth zou volgens goed ingelichte bron een rendement van 30 procent op jaarbasis kunnen voorleggen. Het wekt dan ook weinig verbazing dat er veel interesse is van de investeerd­ers van het eerste uur om ook in het nieuwe fonds te stappen.

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Voormalig CEO van H.Essers Ivo Marechal is de sterke man binnen het durfkapita­alfonds Down2Earth.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Voormalig CEO van H.Essers Ivo Marechal is de sterke man binnen het durfkapita­alfonds Down2Earth.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium