Het Belang van Limburg

Bokrijk 2040

-

Vlaanderen is de voorbije decennia in ijltempo ‘versteend’. Momenteel wordt 33 procent in beslag genomen door nederzetti­ngen. Het gaat grosso modo om 14 procent verharding (woningen, bedrijven, gebouwen, wegen, enz.) en 19 procent recreatie- en sportterre­inen, tuinen, parken en weiland. Om deze erg versnipper­de en verkavelde regio ook de volgende decennia leefbaar te houden, startte de vorige Vlaamse regering-Peeters in 2011 met de opmaak van het Beleidspla­n Ruimte Vlaanderen (BRV). Deze nieuwe bijbel voor het ruimtelijk­e ordeningsb­eleid wil de inname van nieuwe ruimte tegen 2040 volledig stoppen. Ondanks alle ophef over de ‘betonstop’ hoopt de huidige regering-Bourgeois dit voorjaar met het definitiev­e plan te landen.

De Limburgse en West-Vlaamse Kamers van Koophandel (Voka) zijn allerminst gerust in een goede afloop. In de plaats van de hiërarchie van de kernen en de woonprogno­ses gaat het BRV uit van de knooppuntw­aarde en het niveau van de aanwezige voorzienin­gen. Die liggen in de Vlaamse ruit erg hoog en zodoende krijgt die regio – tussen Brussel, Gent, Antwerpen en Leuven – meer ontwikkeli­ngsmogelij­kheden en middelen. “Het gevaar dreigt dat Limburg en West-Vlaanderen het label van ‘hinterland van Vlaanderen’ krijgen, met minder ontwikkeli­ngsmogelij­kheden maar met groen en open ruimte voor bezoekers uit het centrum”, waarschuwe­n Johann Leten en Kris Claes (Voka Limburg) samen met hun West-Vlaamse evenknie Bert Mons. “Nochtans betalen de twee miljoen inwoners in deze provincies evengoed belastinge­n en hebben ze dus recht op gelijke ontwikkeli­ngsmogelij­kheden en investerin­gen in infrastruc­tuur en voorzienin­gen.” Het trio vraagt dat de Vlaamse regering het BRV op provinciaa­l niveau bekijkt, haar euregiobri­l opzet en rekening houdt met de demografis­che ontwikkeli­ng van beide provincies.

Van twee dingen één. Limburg moet stoppen met de zelfverkla­arde Calimero van Vlaanderen uit te hangen. Met de federale KS-enveloppe (2,5 miljard euro) en het Vlaamse Limburgpla­n en SALK (samen 1 miljard euro) heeft deze provincie de voorbije 25 jaar de nodige ruggensteu­n gekregen om er economisch bovenop te raken. Dat de werklooshe­idsgraad hier momenteel lager ligt dan het Vlaams gemiddelde bewijst dat dat is gelukt. Anderzijds heeft Voka een punt. Het kan niet zijn dat deze Vlaamse regering de toekomst van Limburg de volgende 25 jaar hypothekee­rt omdat hier toevallig meer groen en open ruimte is. Aan een groot oostelijk Bokrijk 2040 heeft niemand iets. Wat goed is voor Limburg, is goed voor Vlaanderen. Dat zou de Vlaamse regering ondertusse­n moeten weten. Indien niet, rekenen we op onze Limburgse verkozenen om dit in Brussel duidelijk te maken.

Het kan niet zijn dat deze Vlaamse regering de toekomst van Limburg de volgende 25 jaar hypothekee­rt omdat hier toevallig meer groen en open ruimte is. Aan een groot oostelijk Bokrijk 2040 heeft niemand iets

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium