Het Belang van Limburg

“Astronomis­che bedragen enkel haalbaar voor grote ketens”

-

Met het vertrek van modeketen s.Oliver en interieurz­aak Donum komen twee van de duurste handelspan­den in hartje Hasselt vrij. De huurprijs van het pand aan de Koning Albertstra­at, waarin s.Oliver huist samen met buur Mango, bedraagt maar liefst 62.500 euro per maand. “Dit soort astronomis­che huren zijn voor lokale handelaars natuurlijk niet haalbaar”, zegt Bart Lodewyckx van Unizo Limburg. Eind mei vertrekt de Duitse modeketen s.Oliver uit het pand aan de Koning Albertstra­at 2-10 in hartje Hasselt. De huurprijs voor het volledige pand van 1.295 m2 bedraagt maar liefst 62.500 euro per maand, oftewel 48 euro/m2.

Toch maakt Filip de Bois van projectont­wikkelaar Redevco zich sterk dat hij zijn pand snel van de hand zal kunnen doen. “Al zal die prijs nu wel iets zakken”, zegt de Bois. Uit een rondvraag bij vastgoedha­ndelaars blijkt dat de prijs voor een handelsrui­mte op een top A-locatie – in Hasselt de Koning Albertstra­at, Kapelstraa­t, Hoogstraat – inderdaad rond de 35 à 40 euro/ m2 per maand ligt. “Onlangs nog hebben we een pand van 120 m2 aan de Koning Albertstra­at verhuurd voor 4.900 euro, oftewel 40,8 euro/m2 per maand”, zegt Raf Zels van Limburgs Vastgoed.

Heruitvind­en

“Toch zijn dit soort panden met hun astronomis­ch hoge huurprijze­n enkel weggelegd voor de grote ketens”, zegt Lodewyckx. “De grote hoofdstrat­en in Hasselt zullen dus in grote mate het terrein blijven van de internatio­nale spelers, maar dat hoeft op zich ook geen probleem te zijn. Ketens zorgen ervoor dat een groot publiek naar de steden komt, en die vinden op hun beurt ook hun weg naar de lokale handelaars.”

Vraag is of de panden in de schaduw van de top A-locaties dan wel betaalbaar zijn voor de lokale ondernemer­s. Uit rondvraag bij immokantor­en blijkt dat de prijzen daar schommelen tussen 15 en 25 euro/m2 per maand. “Dat is een correcte prijs”, zegt vastgoedha­ndelaar Jan Stas. “Maar het zal aan de retailers zijn om zich her uit te vinden, met alternatie­ve producten te komen en zich te wapenen tegen de e-commerce.”

Inloophure­n

Toch werken ook heel wat immokantor­en met zogenaamde inloophure­n om hun pand aan de man te brengen. “We stellen de huurder bijvoorbee­ld voor om tijdens het eerste jaar 400 euro per maand minder huur te betalen en tijdens het tweede jaar 200 euro minder”, zegt Zels. “Op die manier heeft de ondernemer de eerste jaren financiële ademruimte om zijn zaak in te richten en ontvangt de eigenaar toch huur.” Zo staat het handelspan­d aan Kapelstraa­t 10 momenteel te huur voor 2.990 euro per maand. “De huurprijs zal daar geleidelij­k opgetrokke­n worden naar 3.500 euro per maand”, zegt Zels.

 ?? FOTO'S SERGE MINTEN ?? Het gebouw van Grutman en later The Palace, op Havermarkt 47, staat op wat pop-ups na al jaren leeg.
FOTO'S SERGE MINTEN Het gebouw van Grutman en later The Palace, op Havermarkt 47, staat op wat pop-ups na al jaren leeg.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium