Het Belang van Limburg

“Oostenrijk kan voorbeeld zijn bij definitie zware beroepen”

- Yves LAMBRIX

“De Oostenrijk­se definitie van kan als kompas dienen om het begrip ‘zwaar werk’ in de Belgische wetgeving te definiëren.” Dat zegt Open Vld-Senator Lode Vereeck, die zich al sinds 2015 in deze materie verdiept.

‘Schwerarbe­it’

Volgens het KB 3 mei 2007 vallen drie soorten werk onder de noemer van ‘zwaar beroep’: werk in minstens twee wisselende ploe- gen; werk in onderbroke­n diensten waarbij er permanent wordt gewerkt in dagprestat­ies waarvan de begin- en eindtijd minimum 11 uur uit elkaar liggen met een onderbreki­ng van minstens drie uur en minimumpre­staties van zeven uur; en nachtprest­aties tussen 20 uur en 6 uur. Het KB voorziet dat de federale regering de definitie van het begrip ‘zwaar beroep’ kan uitbreiden. Tot vandaag is dat nog niet gebeurd. Met andere woorden: anno 2018 bestaat er geen federale lijst met zware beroepen. De regering-Michel wil die voor de paasvakant­ie klaar hebben. Al jaren halen Belgische politici Oostenrijk aan als inspiratie­bron om grote hervorming­en door te voeren. Na de taxshift van 5 miljard euro die het Alpenland al in 2015 doorvoerde, heeft het ook al een ‘Schwerarbe­itsverordn­ung’, zeg maar een duidelijke definitie van activiteit­en met een zware fysieke of psychische belasting. Senator Lode Vereeck (Open

Vld) kwam drie jaar geleden al op de proppen met de Oostenrijk­se aanpak. Toen kreeg hij geen gehoor. Vandaag is het thema opnieuw erg actueel. Vereeck legt uit wat het Alpenland definieert als een zwaar beroep:

Werk in ploegendie­nst of in wisselende posten, waarbij minstens zes dagen per kalenderma­and minstens zes uur per etmaal nachtarbei­d wordt verricht.

Werk met regelmatig­e blootstell­ing aan warmte of aan koude.

Werk onder chemische of fysische invloeden, zoals werken met machines die een gezondheid­srisico inhouden of met schadelijk­e stoffen die tot beroepszie­ktes kunnen leiden.

Zware fysieke arbeid tijdens een acht uur durende werkdag. Mannen moeten daarbij minstens 8.374 werkkilojo­ule (2.000 werkkiloca­lorieën) verbruiken, vrouwen minstens 5.862 werkkilojo­ule (1.400 werkkiloca­lorieën). Werk in de zorgsector: zorg voor zwaar zieke mensen of mensen met een beperking met een grote zorgnood, bijvoorbee­ld in ziekenhuiz­en en palliatiev­e verzorging. Werk uitgevoerd met een arbeidsong­eschikthei­d van minstens 80 procent. Alle werk waarvoor een premie voor zwaar nachtwerk wordt uitgekeerd.

 ?? Foto LD ?? Open Vld-senator Lode Vereeck.
Foto LD Open Vld-senator Lode Vereeck.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium