Het Belang van Limburg

Hogere wiskunde

-

Over twee weken is het Pasen en de vraag is of deze regering dan met een frisse neus eieren raapt of nog zweet boven allerlei wiskundige simulaties. Regeren is tegenwoord­ig hogere wiskunde: voor de pensioenen, voor het energiepac­t, voor de begroting, overal zijn er tabellen die elke dag ingewikkel­der worden. Van de lijsten met pensioenbe­rekeningen worden de onderhande­laars helemaal gek. Bij de kleinste aanpassing, geven die namelijk heel andere resultaten en ook dat wekt dan weer wantrouwen op. Premier Michel had gehoopt dat die dossiers van de baan waren, alvorens hij aan de begrotings­controle kon beginnen. Maar - tenzij er vandaag toch ineens een einde komt aan de lijdensweg - zal alles over dezelfde tafel worden uitgekiepe­rd. En als de sfeer slecht zit voor één dossier, besmet dat dus de rest. Helemaal wat Michel probeerde te vermijden. In elk geval gaan ze zondag beginnen met het zoeken naar geld. De altijd even beheerste minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) maakte gisteren in het parlement duidelijk dat het de hele regering is die dezer dagen samen beslist over een besparing van

700 miljoen à 1,4 miljard.

1,4 miljard is het bedrag dat we voor dit jaar nog moeten vinden als we dezelfde afbouw van het begrotings­tekort willen als vorig jaar was afgesproke­n. Maar we kunnen er ons ook met 700 miljoen euro van af maken.

Johan Klaps (foto), de begrotings­specialist van

N-VA, maakte in de

Kamer meteen duidelijk dat het om de volle pot moet gaan. Het zijn economisch goede tijden, als we nu niet besparen, wanneer dan wel, vindt Klaps, een ex-bankier afkomstig uit Maaseik. Klaps is uiteraard een parlementa­ir en geen minister, maar als iemand van de N-VA’ers in het parlement zijn mond opentrekt, dan is dat vooraf goed doorgespro­ken. Net zoals bij de CD&V trouwens. Vraag is waar ze dat geld gaan halen. Niet bij de inkomsten, wel bij de uitgaven, vindt Klaps. En dan kijkt de N-VA naar de sociale zekerheid, naar de uitkeringe­n dus. Voor Roel Deseyn (CD&V) is het meer enerzijds, anderzijds. Lees: meer inkomsten of minder uitgaven, we gaan die besparinge­n op een of andere manier wel voelen.

Veerle Wouters (Vuye&Wouters) koppelde de hele begrotings­klus trouwens aan de koninklijk­e missie naar Canada. “Premier Michel mocht niet mee, want hij heeft een slecht rapport gekregen van het monitoring­comité”, zei Wouters. Voor haar is het eenvoudig: de Zweedse coalitie is een luchtballo­n die gaat voor een begroting in dezelfde stijl: light dus.

“In elk geval smukt deze regering de begroting niet op met zilverfond­sen of met lege pensioenfo­ndsen”, reageerde Johan Klaps. Want het verhaal van het Belgacom-pensioenfo­nds heeft iedereen onthouden. Die overname was in 2003 aangekondi­gd als budgetneut­raal en intussen kon de staatsschu­ld met 5 miljard zakken. Wel, die Belgacom-pensioenen gaan ons allemaal vanaf 2022 nog een tijd lang 470 miljoen euro per jaar kosten. Met dat soort boekhoudku­ndige trucjes kunnen ze nu niet meer afkomen. Ook niet verpakt als paasei.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium