Het Belang van Limburg

“Ontslag Fico is niet meer dan misleiding”

Vertrek Slovaakse premier maakt geen einde aan protesten

- Marc VAN DE WEYER

BRATISLAVA -

In dertig Slovaakse steden zijn er vandaag weer demonstrat­ies tegen corruptie. Eerdere betogingen leidden gisteren tot het vertrek van premier Robert Fico maar volgens de protestbew­eging is dat niet meer dan een schijnvert­oning. Het protest begon na de moord op journalist Jan Kuciak eind februari. Hij onderzocht banden tussen de Calabrese maffia en Slovaakse politici en kwam daarbij in de omgeving van Fico. De Slovaakse president Andrej Kiska nam gisteren het ontslag aan dat premier Robert Fico een dag eerder aanbood. Fico leidde een driepartij­encoalitie met zijn eigen Smer-SD als grootste partij. Het is partijgeno­ot en vicepremie­r Peter Pelegrini die door president Kiska als opvolger is aangeduid. Dat de coalitie overeind blijft, met de oude bekenden, is niet naar de zin van de protestbew­eging tegen corruptie die sinds drie weken Slovakije op stelten zet. Leiders van de beweging noemden het ‘partijmano­euvre’ gisteren beledigend en misleidend: “Er verandert niets.” Fico zelf maakte het alleen erger toen hij zei dat hij als partijvoor­zitter actief blijft: “Ik ben niet weg.” De demonstran­ten eisten het ontslag van de regering en nieuwe verkiezing­en. Ze zijn verontrust omdat het onderzoek naar de moord op journalist Jan Kuciak en zijn vriendin Martina (beiden 27) nog niets heeft opgeleverd. Vorige week werden zeven verdachten weer vrijgelate­n, wat de indruk wekte dat het onderzoek op een dood spoor zat en de zaak onder het tapijt geveegd werd.

Dat triggerde vorige vrijdag de grootste demonstrat­ies sinds de dagen in 1989 toen de TsjechoSlo­vaken het einde van het communisme eisten. Er was ook druk van het Europees Parlement. In een rapport uitte het zijn bezorgdhei­d over de aanwezighe­id van de georganise­erde misdaad in het land. En het wilde Europol betrekken bij het moordonder­zoek.

Maffia

Voor hij vermoord werd, werkte Jan Kuciak aan een onderzoek dat een naaste medewerkst­er van Fico en een hoge functionar­is linkte aan de Calabrese misdaadorg­anisatie ‘Ndrangheta. Het onafgewerk­te dossier werd postuum op zijn onderzoeks­ite gepublicee­rd en andere Slovaakse journalist­en namen intussen het graafwerk over.

Volgens Kuciak was Maria Troskova, ex-adviseuse van Fico, in een relatie met ‘Ndrangheta-lid Antonino Vadala, een van de zeven verdachten die vorige week weer vrijgelate­n werden door de Slovaakse justitie. Dinsdag werd Vadala weer aangehoude­n, nu op een Italiaans arrestatie­bevel wegens drugshande­l.

Maria Troskova, ooit kandidate Miss Universe en toplessmod­el, was in 2015 in een kabinetsfu­nctie aangenomen op voordracht van Viliam Jasan, secretaris van de nationale veiligheid­sraad, die volgens Kuciak zakelijke banden met Vadala had.

De Calabrese maffia heeft zich vooral in het armere oosten van Slovakije ingenestel­d, waar ze volgens Kuciak op grote schaal fraude pleegde met Europese structuurf­ondsen – in nauwe samenwerki­ng met lokale politici. Voor vandaag zijn weer protesten tegen politieke corruptie in 30 steden gepland. Tienduizen­den Slovaken meldden op Facebook dat ze erbij zullen zijn. Kuciaks zus liet via dezelfde weg weten dat “Jan en Marina ons de kans hebben gegeven om dit land te veranderen. Als wij het niet doen, doet niemand het.”

 ?? FOTO AFP ?? President Kiska (r.) aanvaardt het ontslag van zijn premier.
FOTO AFP President Kiska (r.) aanvaardt het ontslag van zijn premier.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium