Het Belang van Limburg

Gifgasbesc­huldiginge­n en nieuwe sancties van VS voor Rusland

-

WASHINGTON -

In een gemeenscha­ppelijke verklaring met de leiders van Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland beschuldig­t nu ook Donald Trump Moskou van de gifgasaanv­al op de Russische ex-spion Sergej Skipral. Nog gisteren kondigden de VS nieuwe sancties aan tegen Rusland naar aanleiding van de vermeende inmenging met de presidents­verkiezing­en. De relaties tussen de VS en Rusland zijn gisteren flink bekoeld, nadat president Trump – in een gezamenlij­k statement met Theresa May, Emmanuel Macron en Angela Merkel – gisteren het gebruik van een zenuwgif aan Rusland linkte en de aanval veroordeel­de als “het eerste offensief gebruik van een zenuwgif in Europa sinds de Tweede Wereldoorl­og”. Volgens de vier wereldleid­ers is de verantwoor­delijkheid van Rusland “de enige plausibele verklaring”.

Nog gisteren heeft VS-minister van Financiën Steve Mnuchin strafmaatr­egelen aangekondi­gd tegen 19 Russen en vijf organisati­es die zouden geprobeerd hebben “het Amerikaans­e politieke systeem en essentiële infrastruc­tuur te ontregelen”. De nieuwe maatregele­n zijn de zwaarste die Trump tot nu heeft opgelegd aan Rusland bij het onderzoek naar de veronderst­elde verkiezing­sinmenging.

De sancties komen laat: meer dan een maand na het verlopen van de deadline die het Congres president Trump had opgelegd. Verschille­nde congresled­en vroegen zich af of er überhaupt nog sancties zouden volgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium