Het Belang van Limburg

Bevlogen leraar, belezen toneellief­hebber

- Sue SOMERS

Toen Roger Van Mellaert en zijn echtgenote Cornelia in de jaren vijftig van Leuven naar Hasselt verhuisden, hadden ze het gevoel in een culturele woestenij te zijn terechtgek­omen. Dus zette Roger mee zijn schouders onder Het Hasselts Toneel, stimuleerd­e hij jeugdliter­atuur en hamerde hij in zijn dictieless­en op een correcte uitspraak.

Oud-leraar van het Hasseltse Sint-Jozefscoll­ege, oud-docent van de Provincial­e Hogeschool Limburg, erevoorzit­ter van Het Hasselts Toneel en erevoorzit­ter van het Lavki-comité: de eretitels op zijn overlijden­sbericht lijken te suggereren dat Roger Van Mellaert naast zijn bestaan als leraar er nog een beroep op nahield, namelijk de bevorderin­g van de cultuur in Limburg.

“Dat klopt”, zegt zijn dochter Mia Van Mellaert. “Papa gaf Nederlands aan de vijfde- en zesdejaars van het Sint-Jozefscoll­ege in Hasselt. Toen hij daar in 1952 begon, was hij één van de weinige leken: de meeste leraars waren priesters. Maar de onderwijsw­ereld was hem te beperkt. In zijn vrije tijd is hij begonnen met cultureel werk, een passie die hem tot na zijn pensioneri­ng heeft beziggehou­den.”

Correct Nederlands

Roger had een hart voor toneel – niet als acteur, hoewel hij tijdens zijn studentent­ijd in Leuven wel eens meespeelde in een voorstelli­ng. Nee, hem ging het om het artistieke. Bij het amateurton­eelgezelsc­hap De Ware Vrienden, later Het Hasselts Toneel, was Roger verantwoor­delijk voor de keuze van de stukken die gespeeld werden. “Papa stond voor een kwalitatie­f aanbod”, zegt Mia. “Hij waakte over het repertoire en zorgde ervoor dat er niet alleen komedies werden opgevoerd, maar dat er ook ernstige stukken aan bod kwamen. Zijn voorzitter­schap stond voorts in het teken van de continuïte­it van het gezelschap. Hij hield het geheel draaiende.” Roger was tevens jurylid voor het Koninklijk Landjuweel, een concours dat het beste amateurton­eelgezelsc­hap van Vlaanderen bekroont. “Daarvoor ging hij stukken bekijken van Oostende tot Neerpelt. Als verslaggev­er van de jury stak papa veel tijd in de redactie van het juryrappor­t. Hij stond erop dat de visie van de jury eloquent werd verwoord.” Roger stond bekend als een bevlogen leraar, al moet Mia toegeven dat ze dat enkel heeft van horen zeggen. “Ik heb nooit les van hem gehad. Het Sint-Jozefscoll­ege was een jongenssch­ool, ik ben naar de Blauwe Nonnen geweest. Maar na het overlijden van papa hebben we verschille­nde condoleanc­es gekregen waarin oud-leerlingen hem omschreven als een inspireren­de leerkracht. Iemand bedankte mijn vader om het beste in hem naar boven te halen. Dankzij mijn vader had de leerling kunnen laten zien wat hij waard was, waardoor hij verder kon studeren.”

Roger was ook docent in het hoger onderwijs. In de provincial­e normaalsch­ool voor jongens gaf hij dictieles. “Ook thuis hamerde papa op een correcte uitspraak”, aldus Mia. “Aangezien mijn ouders allebei afkomstig zijn uit Kessel-Lo, hebben wij thuis nooit dialect gesproken. Mijn vader hechtte belang aan Algemeen Beschaafd Nederlands. Als hij in de zomer ging vissen, dan had hij het steevast over hengelen.”

Twee propere zakdoeken

Behalve correct Nederlands bracht Roger zijn studenten het belang bij van een net voorkomen. “Bij hem moest alles in orde zijn”, zegt Mia. “Twee propere zakdoeken, aan elke kant eentje. Kostuum met bijpassend­e das en zelfde kleur sokken. Maar ook zijn teksten en toespraken, waar hij dag en nacht aan schaafde, en zijn lesvoorber­eidingen en correctiew­erk, die altijd minutieus afgewerkt waren. Met de hand uitgeschre­ven bovendien, want met een computer heeft hij nooit leren werken.”

Vooral het voorzitter­schap van het Lavki-comité heeft Roger lang waargenome­n. Lod Lavki was het pseudoniem van Ludovic Van Winkel, een leraar-priester en collega van Roger in het SintJozefs­college. Lavki was aalmoezeni­er van de scouts in het college en schreef verhalen voor scoutsjong­ens die hij ook voorlas in de klas. “Eigenlijk was hij de eerste Vlaamse jeugdauteu­r”, zegt Mia. “Samen met enkele collega’s heeft papa na Lavki’s dood het Lavki-comité opgericht en een prijs in het leven geroepen die elke vijf jaar het beste Vlaamse jeugdboek bekroont.” Alsof dat nog niet genoeg was, verzorgde Roger ook de redactie van een onderwijst­ijdschrift en was hij diocesaan inspecteur Nederlands. “Hij inspecteer­de leerkracht­en Nederlands in katholieke scholen die afhankelij­k waren van het bisdom”, zegt Mia. “Een inspectie is nooit prettig voor leerkracht­en, dus waakte papa erover dat hij niet alleen streng maar ook rechtvaard­ig was. Hij wees leraars op hun fouten maar benoemde tegelijker­tijd ook wat ze beter konden doen.”

Relaxter

Als vader was Roger het typevoorbe­eld van het gezinshoof­d dat vaak uithuizig was. “In onze herinnerin­g was hij altijd aan het werk in zijn bureau of weg voor een vergaderin­g. Maar als we in de zomer op scoutskamp waren, miste hij ons al na twee dagen”, zegt Mia. “Voor de buitenwere­ld was hij een charmant man die met iedereen een praatje maakte, ook met mensen die hij toevallig ontmoette.”

Na zijn pensioen werd Roger meer een familieman, bekommerd om zijn echtgenote en genietend van zijn kleinkinde­ren. Ouderdomsp­arkinson deed zijn lichaam langzaam aftakelen, maar hij kon nog altijd gevat uit de hoek komen. Roger overleed na een herseninfa­rct in het ziekenhuis, waar hij na een val was terechtgek­omen. Mia is blij dat ze haar vader bij het ouder worden op een andere manier heeft leren kennen. “Papa was een man die vaak piekerde en bezorgd was. Die bezorgdhei­d uitte zich in zenuwachti­gheid. Zijn vele bezigheden hadden bovendien zijn gezondheid aangetast. Papa is nooit de meest optimistis­che persoon geweest, maar de laatste jaren was hij relaxter. We zijn blij dat we hem ook op die manier hebben meegemaakt.”

 ?? FOTO HBVL ?? De onderwijsw­ereld was Roger Van Mellaert te beperkt. In zijn vrije tijd begon hij met cultureel werk, een passie die hem tot na zijn pensioneri­ng heeft beziggehou­den.
FOTO HBVL De onderwijsw­ereld was Roger Van Mellaert te beperkt. In zijn vrije tijd begon hij met cultureel werk, een passie die hem tot na zijn pensioneri­ng heeft beziggehou­den.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium