Het Belang van Limburg

“Dit was volledig buiten proportie”

Bejaarde (83) riskeert celstraf voor overrijden Maaseikena­ar

- Shauni DEFERM

Een 83-jarige man uit Maaseik reed in april vorig jaar na een discussie met zijn auto over de 30-jarige Wesley K. Hij moest zich gisteren in de rechtbank verantwoor­den voor ernstige verkeersag­ressie. De dertiger uit Maaseik overleefde de klap, maar hield er zware verwonding­en aan over. De bejaarde man spreekt van uitlokking, maar heeft “ook zoveel spijt dat dit gebeurd is”. Het was zondag, 9 april 2017. De tachtiger was verjaard en ging die ochtend naar de bakker aan de Rotemerlaa­n in Neeroetere­n. Toen hij zijn boodschapp­en gedaan had, reed hij de parking af. Snel nog even voor die rode Mini Cooper. Maar niet snel genoeg, zo bleek. Want de dertigjari­ge chauffeur van de aankomende auto moest uitwijken om een botsing te vermijden. Hij voegde opnieuw in, vlak voor de Opel Vectra van de tachtiger. “Hij sneed me de pas af ”, beschreef de bejaarde man het manoeuvre. De Mini Cooper remde. Tierend stapte Wesley uit. In hoe de situatie dan escaleerde, verschille­n de versies. Volgens de tachtiger kwam de man agressief op hem afgelopen, belandde hij plots op de motorkap en viel hij er spontaan af waarna hij onder de wielen van het voertuig terechtkwa­m. “Ik probeerde meteen te remmen”, aldus de beklaagde.

Als in een film

Volgens getuigen zit de vork anders in de steel en zou de bejaarde bewust zijn ingereden op het slachtoffe­r. “Nadat hij de man had opgeschept, ging hij bruusk in de remmen zodat Wesley op het wegdek viel”, reconstrue­erde de procureur de feiten. “Meneer gaf toen opnieuw gas en overreed het slachtoffe­r. Het was niet slim dat het slachtoffe­r verhaal wilde halen na het eerste incident. Maar deze reactie was volledig buiten proportie.”

Het Openbaar Ministerie eist een celstraf van twee jaar met uitstel gezien de leeftijd van de man. Verder worden er ook psychologi­sche testen gevraagd om te controlere­n of de man nog in staat is om te rijden. Het slachtoffe­r beschrijft het incident als een film. “Ik heb dit nooit zien aankomen. Het ging allemaal zo snel. Ik heb me aan de motorkap proberen vastklampe­n en schreeuwde dat hij moest stoppen. Toen ik op de grond lag, kon ik maar aan één ding denken: ik moet hier weg. Maar toen ik me omdraaide, zag ik de auto weer op me afkomen. Ik heb gekrijst van de pijn.”

De man hield er verschille­nde breuken aan de heup en het dijbeen aan over. Hij moest twee maanden revalidere­n en loopt tot op vandaag zwaar mankend met krukken. Zijn advocaat vroeg de aanstellin­g van een deskundige en een euro provisione­el. Ook de vriendin en de ouders van de dertiger stellen zich burgerlijk­e partij. “Die man is niet eens komen kijken of mijn zoon nog leefde”, reageert de moeder. “Dat is zo onmenselij­k. Het komt hard aan dat meneer dan in de rechtbank alle schuld in de schoenen van mijn zoon schuift. Maar ik vertrouw op de rechter. Voor ons is nu het allerbelan­grijkste dat Wesley goed herstelt en eindelijk van alle pijn verlost raakt. Volgende week wordt hij weer geopereerd. Of het ooit nog goedkomt, valt af te wachten.” De advocaat van de tachtiger vraagt om een lichtere straf. “Meneer raakte in paniek omdat er een woesteling op hem af kwam gelopen. Hij heeft al enorm veel tranen gelaten als hij terugdenkt aan de gebeurteni­ssen.”

Vonnis op 12 april.

 ?? FOTO HBVL ?? Omstanders hielden de tachtiger na de aanrijding tegen. Volgens getuigen wilde de Maaseikena­ar op de vlucht slaan.
FOTO HBVL Omstanders hielden de tachtiger na de aanrijding tegen. Volgens getuigen wilde de Maaseikena­ar op de vlucht slaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium