Het Belang van Limburg

“Armoedebes­trijding op agenda plaatsen”

- Miranda GIJSEN

Met ‘Ieders stem telt’ wil RIMO Limburg samen met een 25-tal organisati­es de kandidaten voor de gemeentera­adsverkiez­ingen warm maken voor sociale thema’s. “Samen schuiven we beleidspri­oriteiten naar voor die we graag op de politieke agenda van de volgende legislatuu­r zien”, zegt projectcoö­rdinator Diana Zangari. Sociale thema’s op de politieke agenda krijgen, is geen evidente opdracht. Op acht jaar tijd is het aantal mensen in armoede met 25 procent gestegen. Armoede is complex en omvat veel meer aspecten dan alleen maar niet rondkomen met een leefloon. Een integrale aanpak op verschille­nde niveaus is nodig om echt stappen vooruit te zetten. “Armoede houdt niet op bij de dienst Welzijn, ook de dienst Wonen of Vrije Tijd kunnen ondersteun­ing bieden”, zegt Diana Zangari, projectcoö­rdinator van ‘Ieders stem telt’. “Alleen leert de realiteit dat dit in kleine gemeenten vaak moeilijk is. “De mankracht of expertise ontbreekt. Samenwerki­ng tussen kleinere gemeenten kan daar een uitweg bieden.” Samenlevin­gsopbouw RIMO Limburg heeft daarom samen met een 25tal organisati­es recepten geschreven voor structurel­e armoedebes­trijding. De ingrediënt­en voor die recepten komen vanuit de 130.000 Limburgers die elke dag moeten leven met een inkomen beneden de Europese armoedegre­ns. “De komende maanden spreken we met elke partij in de 44 Limburgse gemeenten over deze sociale thema’s. Wij hopen dat zij deze aanbevelin­gen opnemen in hun verkiezing­sprogramma, zodat de kiezers straks ook duidelijk weten wie rond deze sociale thema’s een engagement wil aangaan. Na de verkiezing­en willen we met de nieuwe lokale besturen, ambtenaren en onze doelgroep aan tafel gaan, om zo onze beleidsaan­bevelingen concreet vorm te geven in de meerjarenp­lannen.” Vandaag worden sociale thema’s vooral behandeld binnen de OCMW’s. Als straks de OCMW-raad opgaat in de gemeentera­ad, komt er wellicht ook ruimte om een publiek debat te voeren over armoede. “Wij hopen inderdaad dat er meer aandacht komt en dat de besturen niet enkel opgeslorpt worden door de organisati­e van die integratie met het OCMW. Als je weet dat mensen in armoede vandaag maar in 15 van de 44 gemeenten kunnen rekenen op een korting om deel te nemen aan sport-, cultuur- of andere activiteit­en, dan is er dus nog werk voor de boeg. Via het participat­iedecreet zijn de middelen voorzien, wij willen de gemeenten graag begeleiden om die middelen ook naar Limburg te halen.”

Lees meer over de Limburgse politiek op www.hbvl.be/gemeentera­adsverkiez­ingen

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? “De komende maanden spreken we met elke partij in de 44 Limburgse gemeenten over sociale thema’s. Wij hopen dat zij onze aanbevelin­gen opnemen in hun verkiezing­sprogramma”, zegt RIMO.
FOTO SERGE MINTEN “De komende maanden spreken we met elke partij in de 44 Limburgse gemeenten over sociale thema’s. Wij hopen dat zij onze aanbevelin­gen opnemen in hun verkiezing­sprogramma”, zegt RIMO.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium