Het Belang van Limburg

“Ik kan wel met de druk om”

Livio Loi wil vaste waarde worden in top 5 van Moto3

- Jürgen SCHROOTEN

Een vaste waarde worden in de top vijf van de Moto3 en in 2019 overstappe­n naar de Moto2: dat is het plan van Livio Loi. De Helchteren­aar, nog altijd maar 20 jaar, liet in het verleden nu en dan al heel mooie dingen zien in de lichtste klasse. “Nu is het tijd om meer regelmaat aan de dag te leggen”, zegt Loi, die dit weekend in Qatar aan zijn WK begint.

2018 is in alle aspecten een nieuwe start voor Loi. Nieuw team (Reale Avintia), nieuwe motor (KTM), nieuwe mecanicien­s. “Al is het natuurlijk niet helemaal van nul beginnen, want je neemt toch bagage uit het verleden mee”, zegt The

Sniper. “Al was het, na drie jaar op Honda, toch een hele veranderin­g. Met de KTM moet je bijvoorbee­ld veel agressieve­r rijden. Maar de grootste aanpassing was zonder twijfel het gebruik van de achterrem. Die heb ik vroeger nóóit gebruikt. Maar op de KTM kan je niet zonder. Dat was zwoegen in het begin, dat was tegen mijn natuur in. Maar intussen doe ik het al zonder nadenken.” Loi voelt zich goed in zijn vel in het Spaanse team. “Er is veel overleg. Ik heb constant vier mensen ter beschikkin­g. In de tests hebben we dan ook vanalles uitgeprobe­erd. De focus ligt op de combinatie rijder-machine, zonder naar andere piloten of merken te kijken. Ik ben dan ook met een goed gevoel uit die tests gekomen.”

Omgaan met druk

Loi debuteerde in 2013 in de Moto3. Hoogtepunt tot dusver was zijn (tot nog toe) enige GP-zege in Indianapol­is in 2015.

“In deze klasse is de top het breedst”, aldus Loi. “Iedereen in de top 10 kan een GP winnen. We gaan ook vaak met tien man naar de meet. Dat maakt dit kampioensc­hap zo verdomd moeilijk. Volgend jaar hoop ik naar de Moto2 over te stappen, maar eerst nu nog eens knallen. Ik wil starten zoals ik vorig seizoen geëindigd ben (tweede in Australië, vierde in Maleisië, nvdr) en nu meteen vooraan meedraaien.” Regelmaat: dat is hetgeen Loi nog mist in zijn prestaties. Hij kan niet met druk om, wordt ook wel eens gezegd. “Pff, daar ben ik het niet mee eens”, reageert hij. “Toen ik vorig seizoen terugkeerd­e na mijn sleutelbee­nbreuk zag het er slecht uit. Er waren amper nog zitjes vrij voor 2018. Ik móést presteren of mijn carrière was in gevaar. Net toen heb ik mijn beste races gereden. Ik denk dat ik toen bewezen heb dat ik met druk om kan. “

Drie Belgen

Reale Avintia mag dan wel een Spaans team zijn, het heeft een ferme Belgische tint. Naast Loi maken ook nog Brusselaar Xavier Siméon (MotoGP) en de 13-jarige Waal Barry Baltus (Rookies Cup) deel uit van Avintia. “Tot nog toe hebben we nog niet zo veel contact gehad met elkaar, maar nu de GP’s beginnen zal ik vooral Siméon vaker tegen het lijf lopen. Interessan­t, want zo kunnen we elkaar toch een beetje helpen.”

Pokeren

Beginnen doet Loi dus in Qatar, een baan waarin hij in 2016 nog de snelste tijd in de race neerzette. “Een circuit dat me ligt”, knikt hij. “Alleen spijtig dat de Moto3 dit jaar geen avondrace meer heeft. Ik reed graag bij kunstlicht, dat had iets speciaal. Nu ja, met of zonder kunstlicht, het doel is duidelijk: meespelen voor het podium. Maar dan moet ik wel meteen goed mee zijn. Pas dan kan je beginnen schaken. Want je moet niet alleen hard kunnen rijden. Speculeren, een beetje pokeren: dat hoort ook bij onze sport.”

 ??  ??
 ?? FOTO AVINTIA ??
FOTO AVINTIA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium