Het Belang van Limburg

“Ik volg Johan Cruijff: ons nadeel kan voordeel worden”

T VRAGEN AAN GENK-VOORZITTER PETER CROONEN

- Marnik GEUKENS

Pakt Peter Croonen in zijn eerste seizoen als voorzitter van KRC Genk meteen een prijs? De geboren en getogen Genkenaar schat de kans in op vijftig procent. “Natuurlijk zien wij kansen om zaterdag te winnen. Maar dat zal voor Standard precies hetzelfde zijn. De nederlaag tegen AA Gent heeft ons vertrouwen zeker niet aangetast. Misschien was het zelfs een zegen, bleek dit de wake-upcall die de spelersgro­ep nodig had.”

Zaterdagav­ond gaat het in de eerste plaats om de prijs. Ook al oogt het Europese ticket dat aan de bekerwinst verbonden is bijzonder aantrekkel­ijk

Peter CROONEN Voorzitter KRC Genk

1 HOE BELEEFDE JE DE VORIGE VIER FINALES VAN KRC GENK?

Peter Croonen: “Alleen de vorige keer (2000) dat we Standard troffen, volgde ik de match voor de tv. De allereerst­e werd een onvergetel­ijke avond. Met niet al te grote verwachtin­gen met de bus naar Brussel afgezakt om daar collectief zot te worden. We wisten niet wat ons overkwam. De vorige twee overwinnin­gen zat ik als bestuurder in de hoofdtribu­ne. De setting is anders, maar de beleving blijft even intens. In een finale is het alles of niets, dat maakt het zo mooi.”

2 WAT IS HET BELANGRIJK­STE: DE ACHTSTE TROFEE OF HET EUROPESE TICKET?

Peter Croonen: “Zaterdagav­ond gaat het in de eerste plaats om de prijs. Er is naast vier eerdere bekers en drie titels zeker nog plaats in onze kast. In het voetbal draait alles om trofeeën winnen. Het zou de club en bij uitbreidin­g zelfs de hele regio een boost geven. Ook voor de spelers zelf is het een unieke kans om iets bij te schrijven op het palmares. Natuurlijk oogt ook het Europese ticket dat aan de bekerwinst verbonden is bijzonder aantrekkel­ijk. Een rechtstree­kse kwalificat­ie voor de poules van de Europa League levert minstens enkele miljoenen op en maakt het makkelijke­r om onze begroting van volgend seizoen rond te krijgen. Via inkomsten uit Europees voetbal en transfers proberen wij immers een zo hoog mogelijk sportief budget te realiseren.”

3 HOE SCHAT JE PROCENTUEE­L JULLIE KANSEN IN?

Peter Croonen: “Beide clubs hebben een vergelijkb­aar seizoen achter de rug en zijn met evenveel punten in play-off 1 beland. Ik zie verschille­nde troeven bij ons, maar dat zal voor de bestuurder­s van Standard niet anders zijn. Tegenover onze technische kwaliteite­n staat hun fysieke kracht. Fifty-fifty lijkt me een realistisc­he inschattin­g. De thuisneder­laag van vorige zondag tegen AA Gent verontrust me niet. Integendee­l, ik volg Johan Cruijff. Elk nadeel heb zijn voordeel, misschien was dit de wake-up-call die onze spelersgro­ep nodig had.”

4 HEB JE NOG EEN SPECIALE SPEECH IN PETTO VOOR DE SPELERSGRO­EP?

Peter Croonen: “Nee. Ik ben van dinsdag tot vrijdag in het buitenland geweest voor zaken. De zaterdagoc­htend reserveer ik voor de familie, rond half drie trekken we naar Brussel. Ook mijn zoon en zijn kameraden verzamelen thuis, zo zit je al snel in de juiste sfeer. Rond en in het stadion zijn er afspraken met de sponsors en het bestuur van Standard. Ik rijd niet langs het afzonderin­gsoord van de spelers, ik laat hen de wedstrijd rustig voorbereid­en zoals anders.“

5 ZAL DE UITKOMST VAN DE FINALE GEVOLGEN HEBBEN VOOR JULLIE PRESTATIES IN PLAY-OFF 1?

Peter Croonen: “Dat denk ik niet. Pakken we de beker, dan zal ons dat een extra boost geven in play-off 1. Dan kunnen we vrijuit gaan voor het hoogst haalbare. En mocht het zaterdag mislopen, dan zal onze trainer in twee weken de kopjes zeker weer omhoog krijgen. Dan zijn we met vijf clubs voor vier Europese tickets, ook dat is een strijd die we vol vertrouwen tegemoet zouden zien.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium