Het Belang van Limburg

Debuut Siméon, Rossi tot 2020 bij Yamaha

-

In de MotoGP staat er voor het eerst sinds Didier de Radiguès in 1991 nog eens een Belg aan de start: Xavier Siméon. De 28-jarige Brusselaar komt, net als Loi, uit voor Reale Avintia, maar dan wel op een Ducati.

Na acht jaar Moto2 komt Siméon dit seizoen dus in de koninginne­nklasse uit. “Een kinderdroo­m die werkelijkh­eid wordt”, vertelde hij eerder al. 2015 was tot nog toe zijn beste jaar ooit, met een zevende plek op het WK én zijn eerste (en tot nog toe enige) GP-zege op de Sachsenrin­g. Vraag is natuurlijk wat we van Siméon mogen verwachten in zijn debuutjaar bij de ‘grote’ jongens. Niet al te veel allicht. In de MotoGP stikt het van rijders die al een wereldtite­l of GP-zege(s) op zak hebben. “Het zal hem toch een jaar of twee kosten om te wennen aan het hoogste niveau”, liet de Radiguès zich al ontvallen. En dat beseft Siméon maar al te goed. “Ik begin mijn motor steeds beter te begrijpen. Progressie blijven maken, is de boodschap”, zei hij na de laatste test in Qatar.

Marquez vs Dovizioso

Wat de titel betreft is het - volgens 15-voudig wereldkamp­ioen Giacomo Agostini - vooral uitkijken naar de kemphanen van vorig jaar: Marc Marquez (Honda) en Andrea Dovizioso (Ducati). “Marquez is topfavorie­t, maar Dovi heeft in de tests bewezen dat 2017 geen toevalstre­ffer was.” Wie ook indruk maakte was Johann Zarco, die in de twee laatste officiële tests de fabrieks-Yamaha’s van Rossi en Viñales mooi achter zich hield. Gisteren maakte Yamaha overigens bekend dat Valentino Rossi 39 intussen - zijn contract met twee jaar verlengd heeft.

“Ik sta voor een mooie uitdaging: als veertiger nog racen. Maar ik ben er klaar voor, ik zit nog vol ambitie”, aldus The Doctor, die in de tests toch wel wat problemen kende met de tractie en de software.

 ??  ?? Xavier Siméon.
Xavier Siméon.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium