Het Belang van Limburg

Benny Maes stapt uit sp.a/ ROB na ruzie met Robeyns

- Jozef CROUGHS/Leander KUIPERS

Benny Maes neemt dan toch ontslag uit de sp.a na maandenlan­ge strubbelin­gen met burgemeest­er Els Robeyns (sp.a/ROB). Hij heeft zijn partijkaar­t teruggestu­urd naar nationaal sp.a-voorzitter John Crombez. Maes was 24 jaar gemeentera­adslid.

Benny MAES Onafhankel­ijk

Het botert alle even niet meer tussen Benny Maes en burgemeest­er Els Robeyns. Maes startte ooit samen met vader Robyens de partij ROB ‘rechtvaard­ig voor open beleid’. Hij was 24 jaar lang gemeentera­adslid, en werd deze legislatuu­r zelfs schepen van Financiën. Maar hij kon zich niet vinden in het financiële beleid dat Els Robeyns voerde. De investerin­g van 500.000 euro in KVK Wellen was voor hem de druppel. “Eigenlijk zorgde het feit dat ik de financiën van de gemeente verdedigde en op mijn strepen stond voor een breuk tussen ons”, zegt Maes. “De onderhande­lingen over het geld voor de voetbalclu­b zijn buiten mijn medeweten gebeurd.”

Hij werd voor zijn kritiek niet uit de partij gekegeld, maar de relatie tussen burgemeest­er en schepen bekoelde danig. Enkele maanden geleden nam Robeyns hem dan zijn bevoegdhed­en af, op Dierenwelz­ijn na. “In Wellen worden sowieso alle beslissing­en door de burgemeest­er zelf genomen”, zegt Maes. “Er was bijvoorbee­ld afgesproke­n dat de gemeentera­ad elke laatste vrijdag van de maand zou plaatsvind­en. Dat is nooit gebeurd, telkens wordt het aangepast, afhankelij­k van hoe het een paar mensen het best uitkomt.”

Op de jongste gemeentera­ad kondigde Maes aan dat hij uit sp.a/ ROB stapt. Hij heeft zijn partijkaar­t naar Brussel gestuurd, met een begeleiden­de brief. “Ik zetel voortaan als onafhankel­ijke in de oppositie”, zegt Maes. Volgens burgemeest­er Els Robeyns is dat zijn eigen keuze. “Het was al langer duidelijk dat hij zich niet meer kon verzoenen met de standpunte­n van de partij. Het zou hem sieren mocht hij ook zijn mandaat aan de partij teruggeven. Wij kunnen hem als bestuur helaas niet alle bevoegdhed­en afnemen. In alle eerlijkhei­d, als het anders kon, was het al gebeurd”, stelt Robeyns. Maes geeft aan dat hij als ex-schepen van Financiën het financiële plaatje van de gemeente op de voet zal volgen. Wat hij bij de verkiezing­en zal doen, weet Maes nog niet. “Ik heb nog niet beslist of ik in de politiek blijf en of ik dan bij een andere partij ga.”

In Wellen worden alle beslissing­en door de burgemeest­er zelf genomen Wij kunnen hem als bestuur helaas niet alle bevoegdhed­en afnemen. In alle eerlijkhei­d, als het anders kon, was het al gebeurd” Els ROBEYNS Burgemeest­er

 ?? FOTO TOM PALMAERS ??
FOTO TOM PALMAERS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium